Van Oord wint opdracht voor aanleg offshore windpark

Aansluitend op de bekendmaking dat CrossWind de vergunning heeft verkregen voor offshore windpark Hollandse Kust (noord), bevestigt Van Oord dat het de opdracht heeft gewonnen voor de Balance of Plant-werkzaamheden. CrossWind is een joint-venture van Shell en Eneco.
Van Oord wint opdracht voor aanleg offshore windpark| Land Water

Wind op zee is essentieel voor de energietransitie in Nederland. De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 11 gigawatt (GW) aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Van Oord heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken, zoals Gemini en Borssele III & IV en kavel V. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie om meer dan 1 miljoen huishoudens in Nederland van groene stroom te voorzien. CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.

Balance of Plant

Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en installatie van de windturbines. Van Oord zet daarbij zijn offshore installatieschepen Aeolus, MPI Adventure en MPI Resolution en kabellegger Nexus in.
Arnoud Kuis, managing director Van Oord Offshore Wind: “Wij zijn erg trots dat we voor Hollandse Kust (noord) als Balance of Plant-aannemer gaan samenwerken met Shell en Eneco. Wij combineren al onze kennis en expertise voor de bouw van dit offshore windpark. Van Oord laat met de deelname aan dit innovatieve project zien dat wij wederom voorop lopen bij projecten die een bijdrage leveren aan de duurzame energietransitie in Nederland.”
Ruben Dijkstra, Directeur Offshore Wind Eneco: “Wij zijn bijzonder verheugd Van Oord als partner bij de ontwikkeling van Hollandse Kust (noord) te hebben. Van Oord heeft in de afgelopen jaren een succesvolle staat van dienst opgebouwd bij de aanleg van een aantal van onze offshore windparken. Zij zijn een betrouwbare partner gebleken, die kwalitatief hoogwaardige technische oplossingen biedt en op tijd oplevert. Wij zien de samenwerking met Van Oord dan ook met vertrouwen tegemoet.”