Veiligheid nachtploegen wegenbouw verbeteren

De laatste jaren worden wegwerkzaamheden en onderhoud van snelwegen steeds vaker ‘s nachts uitgevoerd. Dit beperkt verstoring van de verkeersstromen en wegomleidingen tot een minimum, wat duidelijk voordelen heeft voor degenen die het wegennet gebruiken, maar vanwege slecht zicht en vermoeidheid heeft dit ernstige implicaties voor de nachtploegen in de wegenbouw.
Veiligheid nachtploegen wegenbouw verbeteren| Land Water

De bouw is een gevaarlijke sector en werken in de wegenbouw staat bekend als een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Onderzoek heeft uitgewezen dat 55 procent van de incidenten plaatsvindt binnen het werkgebied zelf. En het merendeel van de fataliteiten en verwondingen wordt veroorzaakt door een bewegend voertuig. 

Nachtploegen in de wegenbouw

Huib Slijkhuis van Brigade Electronics, de wereldleider op het gebied van voertuigveiligheid, legt uit waarom actieve systemen zo belangrijk zijn voor nachtploegen in de wegenbouw.

“Het zicht op werkterreinen is vaak beperkt. Het zijn sowieso al stoffige en vuile plekken, maar als je daar ook nog eens ‘s nachts of in slecht weer moet werken, dan wordt het nog veel gevaarlijker omdat bestuurders van voertuigen werkers in hun omgeving slechts moeilijk kunnen zien. Actieve veiligheidssystemen zijn daarom van cruciaal belang om bestuurders te helpen en de veiligheid van mensen die in deze omstandigheden werken te verbeteren. Daarom raden wij voor ultieme veiligheid altijd aan dat voertuigen worden uitgerust met een combinatie van zowel passieve als actieve systemen, zoals camera’s en alarmen.”

Een van deze veiligheidsoplossingen is de bekroonde Backeye 360 van Brigade, die de bestuurder in realtime en in één enkele weergave een compleet beeld geeft van de omgeving rondom het voertuig. Het systeem combineert beelden van diverse ultra-groothoekcamera’s, wat resulteert in een realtime panoramische weergave van het voertuig en de omgeving rondom, zodat bestuurders mensen en objecten tijdens het manoeuvreren duidelijk kunnen zien.

Actieve technologie, zoals op radar gebaseerde obstakeldetectie, kan zelfs onder de moeilijkste omstandigheden en in het donker stilstaande en bewegende objecten waarnemen en waarschuwt de bestuurder met een akoestisch en visueel signaal voor objecten op een bepaalde afstand van het voertuig. Radarsystemen voor gebruik in zware omstandigheden werken zelfs bij hoge en lage temperaturen, zijn waterdicht en rookbestendig en het alarm is ook in omgevingen met veel lawaai duidelijk hoorbaar. Dit maakt ze ideaal voor gebruik op bouwterreinen.

Eén bouwbedrijf dat met succes veiligheidstechnologie in zijn voertuigen heeft geïnstalleerd, is het Britse bedrijf Day Aggregates. Het heeft zijn laadschoppen, verreikers en trucks uitgerust met Backsense, het radarsensorsysteem van Brigade.