Verkiezing Mooiste Fort van Nederland

De verkiezing voor het mooiste fort van Nederland is op 19 april van start gegaan. 88 Forten zijn in de race voor deze eervolle titel.

Kanon Kijkduin - Frank Reinert
Fort Honswijk - Hans Brongers
Verkiezing Mooiste Fort van Nederland| Land Water
Fort Sabina - Richar van Pixel
Fort bij Abcoude

Of het nu een torenfort, een lunet of een werk is, veel versteende ridders zijn in de afgelopen 20 jaar levende forten geworden. Bij de één vergader je, bij de ander bezoek je het museum. In het kader van de jubileumeditie van FORT! magazine dat begin april voor de 10e keer verscheen, gaat deze week de Mooiste Fort verkiezing van start. Publiek kan vanaf nu stemmen op www.mooistefort.nl.

Verkiezing geopend

Alle deelnemende fort-locaties aangesloten bij Stichting Liniebreed Ondernemen zijn in eerste instantie genomineerd om deel te nemen aan de Mooiste Fort verkiezing. Tot 1 juli kunnen fortliefhebbers stemmen op hun favoriete fort op mooistefort.nl. Tot die datum is het aantal stemmen per fortlocatie ook zichtbaar. De 5 forten met de meeste stemmen zullen dan doorgaan. Met behoud van het aantal stemmen dat men al kreeg, begint dan de tweede stemronde voor deze top 5. Iedereen mag 1 stem uitbrengen. Tijdens het forten- en vestingfestival 2023 op 2 en 3 september wordt het winnende mooiste fort bekend gemaakt.

10 jaar FORT! magazine

Mooistefort.nl is een initiatief van Stichting Liniebreed Ondernemen (Liniebreed) ter gelegenheid van de tiende uitgave van FORT! magazine. In dit eigentijdse jubileummagazine maakt de lezer kennis met de historie en het uitgebreide activiteitenaanbod van forten, waterlinies, vestingsteden en bunkers in Nederland. Ook Koude Oorlog erfgoed en Atlantikwall komen aan bod. Het magazine is gratis verspreid over totaal 520 erfgoedlocaties en ook digitaal te lezen en te bestellen op www.forten.nl.

Steeds meer forten open voor publiek

Van wijnfort tot kunstfort, van sauna tot educatief kinderfort, van watersportfort tot B&B en van escaperoom tot een natuurfort. Alle pioniers van het eerste uur hebben inmiddels echt iets in handen: een monumentaal gebouw, mét een verhaal, gelegen in een niet stedelijke omgeving. Voeg hier een aantrekkelijk museum, café, restaurant, trouw- en vergaderlocatie of andere activiteit aan toe en succes is verzekerd.

Nooit eerder waren zo veel forten en werken van de Nederlandse waterlinies te bezoeken. Uitgebaat door bevlogen (fort)ondernemers, door gepassioneerde vrijwilligers of een combinatie daarvan. Onder het motto “if you don’t use it, you will loose it”, kregen talloze forten de afgelopen decennia een nieuwe bestemming. Zo staat het forten- en waterlinie-erfgoed letterlijk en figuurlijk weer midden in de maatschappij. De inspanningen van honderden fortexploitanten, natuurbeheerders, overheden en vrijwilligers verenigd in Stichting Liniebreed ondernemen wierpen hun vruchten af. Forten werden opnieuw toegankelijk voor publiek.

Forten die nog geen deelnemer zijn bij Liniebreed Ondernemen maar ook willen meedingen naar deze prestigieuze eretitel, kunnen zich aanmelden via [email protected].

Liniebreed Ondernemen

Liniebreed werd in 2012 in eerste instantie opgericht ter ondersteuning van het culturele ondernemerschap in de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hierna volgde al snel de Stelling van Amsterdam en vervolgens vele andere linies. Vandaag de dag bedient Liniebreed meer dan 10 waterlinies en is de organisatie een beweging geworden en waarin zeer diverse partijen, markt, publiek en privaat zijn verenigd. Doel: het behoud van ons verdedigingserfgoed garanderen door een duurzame, maatschappelijk verantwoorde exploitatie. Forten midden in de maatschappij. Zodat zoveel mogelijk mensen nu en in de toekomst van het bijzondere forten en waterlinie erfgoed kunnen genieten.