In de laatste week van de zomervakantie gaan tientallen jeugdleden van verschillende waterscoutingverenigingen al SUPpend microplastic opruimen uit de Vliet. De Vliet Clean SUP start op dinsdag 24 augustus in het centrum van Leiden en eindigt vrijdag 27 augustus in Delft.
Wetenschappelijk onderzoek naar microplastic
The Ocean Movement, Stichting Techniekmenu en Waterlab meten tijdens de tocht met een nieuwe methode, burgerwetenschappelijk onderzoek (citizen science) hoeveel microplastic er in de Vliet zit en verkennen waar dit soort onderzoek nog meer ingezet kan worden. De wetenschapspartners doen tijdens de tocht elke dag nieuwe metingen om microplastics te bepalen in het oppervlaktewater.
Met twee, voor dit project speciaal ontwikkelde, kleinere en lichtere sleepnetten die meegetrokken kunnen worden door de SUP’s, wordt gemeten hoeveel microplastics zich in het oppervlaktewater van de Vliet bevinden. Daarnaast SUPpen enkele kinderen mee met zelfgemaakte DIY-sleepnetten.
Nieuwe methode
Deze nieuwe methode om microplastics te ‘vangen’ en te analyseren is een stuk goedkoper dan het microplasticonderzoek dat wordt gedaan met watersamples die in labs geanalyseerd worden. Tijdens de clean-up testen de onderzoekers een meer schaalbare methode om te kijken of deze net zo betrouwbaar is als de reguliere manier van microplastic monitoring in het laboratorium.
Met de tocht willen de organisatoren jongeren bewustmaken van het belang van schoon water en een beweging op gang brengen om met jongeren de problematiek van plasticsoep bij de bron aan te pakken.
De wetenschappelijke partners van de Vliet Clean SUP zijn:
- Stichting The Ocean Movement: een ANBI-stichting die zich met behulp van burgerwetenschappelijk onderzoek tijdens zeilexpedities inzet voor het stoppen van plasticvervuiling;
- Waterlab TU Delft: een burgerwetenschappelijk platform van het Wetenschapscentrum van de Technische Universiteit Delft;
- Stichting Techniekmenu: stichting die zich inzet voor meer techniek in de klas of tijdens buitenschoolse activiteiten.
Dit project wordt naast alle vrijwilligers ook mede mogelijk gemaakt door de TAUW Foundation, Rabobank Stimuleringsfonds, Nederlandse Waterschapsbank en Hoogheemraadschap Delfland.