Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021

De door Protekta ontwikkelde product innovatie 'koppelen van houten palen', het specialistisch wasproces voor de reiniging van PFAS-verontreinigde grond van De Vries & van de Wiel (Proces Innovatie) en Smart Infra Technicus van ASTRIN | Smart Infra (Vernieuwende Samenwerking) zijn de winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2021. De Cobouw Publieksprijs werd gewonnen door Ploegam met volledig elektrisch aangedreven graafmachines.
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water
Winnaars InfraTech Innovatieprijs 2021 | Land Water

De InfraTech Innovatieprijs 2021 kent drie categorieën: ‘Product Innovatie’, ‘Proces Innovatie’ en ‘Vernieuwende Samenwerking’. De vakjury moest kiezen uit maar liefst 79 inzendingen. Uiteindelijk werden er negen kanshebbers – drie in iedere categorie – genomineerd. Zij hebben op 11 december hun innovaties voor de voltallige jury gepitcht via een digitale bijeenkomst. Daarna koos de jury drie winnaars.

Innovatieprijs 

Koninklijke Bouwend Nederland-voorman en juryvoorzitter Maxime Verhagen was opgetogen over alle inzendingen: “De inzendingen waren divers. Ze leveren innovatieve oplossingen voor onder andere emissievrij bouwen, ecologisch verantwoord onderhouden, vermindering grondstoffen gebruik, digitalisering van het bouwproces, nieuwe opleidingen en innovatieve installatietechnieken. Al met al levert de opbrengst van de InfraTech Innovatieprijs 2021 aantrekkelijke ‘showcases’ die benut kunnen worden in publicaties en toonbeelden van de innovatiekracht en samenwerking in de infrasector. Ik ben daar trots op.”

Product Innovatie

In de categorie Product Innovatie gaat de InfraTech Innovatieprijs 2021 naar Protekta met de innovatie ‘koppelen van houten palen’, voor een duurzame toekomst voor de waterbouw. Veel meerpalen, bruggen, remmingwerken, steigers en sluisdeuren zijn gemaakt van tropisch hardhout, wat veruit het minst belastend voor het milieu vergeleken met materialen als composiet, beton of staal. Het nadeel van hout is dat men vast zit aan de maximale lengte van de boom, daarnaast zijn langere lengtes vaak erg kostbaar en moeilijk te verkrijgen. Daarom heeft Protekta een innovatieve methode ontwikkeld om houten palen te koppelen. Bestaande of nieuwe palen kunnen gekoppeld worden om grotere lengtes te bereiken. Dit koppelen doen zij door middel van het gebruik van glasvezel wapening en een speciaal ontwikkelde hars die geschikt is voor boven en onder water.
Volgens Lucie Roep, adviseur civiele kunstwerken bij Protekta, kan er door de nieuwe werkwijze enorm bespaard worden op tropisch hardhout. “Niet voor niets noemen we ons project ‘Vergeten Hout’. In Nederland staan duizenden oude palen in het water die we kunnen hergebruiken.”

Proces Innovatie

In de categorie Proces Innovatie is de winnaar De Vries & van de Wiel (DVW) met een specialistisch wasproces voor de reiniging van PFAS-verontreinigde grond. Deze innovatieve techniek is een hybride versie van de klassieke nat extractieve reiniging, dat zich naast fractiescheiding richt op het doorgedreven wassen van de grind- en zandfractie en het continu zuiveren van het waswater. Met behulp van deze techniek wordt PFAS-verontreinigde grond gereinigd tot secundaire grondstoffen. Het proces draagt daarmee bij aan de circulaire economie. Ook verdwijnen de giftige en moeilijk afbreekbare PFAS-moleculen definitief uit het milieu.
Pieter van der Mussele van milieutechniek de Vries & van der Wiel denkt dat de Nederlandse bagger- en infrasector veel baat gaat hebben bij de vinding, waar meer dan vijf jaar aan is gewerkt. “Al helpt een door de overheid vastgestelde drempelwaarde voor vervuilde grond ook nog steeds.”

Vernieuwende Samenwerking

In de categorie Vernieuwende Samenwerking ging de prijs naar ASTRIN | Smart Infra met Smart Infra Technicus. Samen met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijs en opdrachtgevers realiseren zij de Smart Infra Academy; ze brengen de meest actuele Smart Infra technieken bijeen in een Test- en Innovatielab, realiseren een doorlopende leerlijn door specifieke mbo- en hbo-opleidingen te ontwikkelen en zorgen samen voor erkenning van het beroep van de toekomst: Smart Infra Technicus.
Gertjan Eg, directeur Astrin | Smart Infra, liet na de prijsuitreiking weten trots te zijn en snel werk te maken van het opstarten van de opleiding tot Smart Infra Technicus. “We hopen komend najaar al te beginnen.”

De prijzen werden uitgereikt door Maxime Verhagen, Juryvoorzitter & Voorzitter Bouwend Nederland, en Tjeerd Roozendaal, Hoofdingenieur-directeur Programma’s Projecten en Onderhoud bij Rijkswaterstaat vanuit Studio Ahoy in Rotterdam Ahoy.
De vakjury werd gevormd door Maxime Verhagen – Voorzitter jury & Voorzitter Bouwend Nederland, Doekle Terpstra – Voorzitter Techniek Nederland, Michèle Blom – Directeur-Generaal Rijkswaterstaat, Gerben Wigmans – Concerndirecteur Stadsbeheer Rotterdam, Tomas te Velde – Founder Suit Case en Marcel Hertogh – Professor Infrastructure Design and Management TU Delft. De winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2021 ontvangen een InfraTech promotiepakket ter waarde van € 2.500.

Cobouw Publieksprijs

Lezers van vakblad Cobouw konden via de Cobouw-website stemmen op één van de 79 inzendingen. Eric Verweij, hoofdredacteur Cobouw, maakte via een liveverbinding met de studio de winnaar bekend: Ploegam. Zij ontwikkelden drie volledig elektrisch aangedreven graafmachines met verwisselbare accu’s. Ploegam directeur Martin Egas vertelde na de prijsuitreiking dat er al veel belangstelling voor het elektrisch materieel is. “Al blijft het grootste struikelblok nog geld. Deze machines zijn nu nog drie keer zo duur als diesel-aangedreven varianten.”
“Ploegam is om meerdere redenen een winnaar om trots op te zijn”, aldus Eric Verweij, hoofdredacteur Cobouw. “Ze hebben een mooie innovatie toegepast door een 30-ton rupsgraafmachine uit te rusten met verwisselbare accu’s, waardoor ze 24/7 kunnen graven. Daarnaast werden ze ook gestimuleerd door opdrachtgevers.”
“Duurzaamheid had al een rol in ons bedrijf, dus duurzame machines waren een logisch gevolg”,aldus directeur Chris Ploegmakers. “Maar daarnaast is het nu ook van belang voor opdrachtgevers, die de ambitie hebben om de uitstoot van stikstof en CO2 terug te dringen.”

Alle inzendingen zijn terug te vinden op de website: www.infratech.nl.