Wintershall Noordzee start ontmantelingsprogramma

Wintershall Noordzee start een grootschalig ontmantelingsprogramma in het zuidelijke deel van de Noordzee. Het eerste deel van dit programma duurt ongeveer anderhalf jaar en omvat het permanent afsluiten van 24 putten in zowel Nederlandse als Duitse wateren. Tevens zullen gedurende deze campagne twee productieplatformen en twee onderzeese installaties verwijderd worden.
Wintershall Noordzee start ontmantelingsprogramma| Land Water

De aanbesteding voor het eerste deel van dit omvangrijke programma is gegund aan Swift Drilling. In de afgelopen maanden is de Swift 10 jack-up rig aangepast en gereedgemaakt om aan de slag te gaan na een periode van stilstand als gevolg van een wereldwijde economische malaise in offshore-activiteiten. De boortoren zal eerst de twee onderzeese putten in sector P9 op een veilige manier volledig afsluiten. Hierna zal het volgens planning doorgaan met de volgende putten totdat alle 24 putten veilig zijn afgesloten.

Ontmanteling en het volledig verwijderen van assets maakt deel uit van de totale activiteitencyclus van Wintershall Noordzee. Een grootschalige campagne als deze is een efficiënte en effectieve manier voor het bedrijf om aan zijn ontmantelingsverplichtingen te voldoen. “Het is slechts de laatste handeling van wat we doen en een die we door de jaren heen goed voor elkaar hebben gekregen”, zegt Jone Hess, algemeen directeur van Wintershall Noordzee. ” We zijn trots op de geleverde prestaties in de zuidelijke Noordzee en zullen ook deze laatste verplichtingen met betrekking tot onze assets nakomen.”

Verwijdering van vier assets Wintershall Noordzee

Onderdeel van dit grootschalige ontmantelingsprogramma is het volledig weghalen van de Q4-A en Q4-B productieplatformen, evenals de P9-A en P9-B onderzeese installaties. Naar verwachting start het bedrijf in het voorjaar van 2022 met deze activiteiten, zodat de eerste campagne in het vierde kwartaal van 2022 kan worden afgerond.

Wintershall Noordzee, sinds 1965 actief in de zuidelijke Noordzee, heeft ruime ervaring in het ontmantelen en hergebruiken van zijn installaties. In 1988 werden de eerste vijf putten, horende bij productieplatform K13-D, permanent afgesloten. Sindsdien zijn 58 putten succesvol afgesloten. In datzelfde jaar werd de topside van de K13-D hergebruikt op een nieuwe locatie in sector L8 en werd zo productieplatform L8-H. Dit was de eerste van in totaal zeven hergebruikte topsides tot op heden.

Wintershall Noordzee heeft de afgelopen dertig jaar zestien productieplatformen volledig ingesloten en verwijderd. Daarvan zijn zeven topsides hergebruikt op nieuwe locaties in de zuidelijke Noordzee. De topside van productieplatform P14-A is zelfs al twee keer gerecycled; in 2008 werd het de topside van productieplatform E18-A. In 2019 werd die topside hergebruikt als topside van productieplatform D12-B.

Veiligheid voorop

Wintershall Noordzee voert naar eigen zeggen al zijn operaties en activiteiten uit op een manier die niet alleen de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers, aannemers en het publiek beschermt, maar het bedrijf neemt ook alle noodzakelijke maatregelen om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.