Zuiderzeemuseum opent Houtribdijk-tentoonstelling

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat de tentoonstelling 'Dwars door de dijk' geopend. Deze vindt plaats in de museumingang die door de Houtribdijk loopt. De tentoonstelling toont aan de hand van ontwerptekeningen en foto’s hoe er de afgelopen decennia aan de dijk is gewerkt en wat dit betekent voor de omgeving.
Zuiderzeemuseum opent Houtribdijk-tentoonstelling| Land Water

De Houtribdijk vormt niet alleen een handige verbinding tussen Enkhuizen en Lelystad, maar speelt ook een belangrijke rol in de bescherming van het omliggende land tegen de kracht van het water van het IJsselmeergebied. De afgelopen jaren is deze dijk versterkt, als onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Dwars door de dijk

De tentoonstelling Dwars door de dijk vertelt over de aanleg van de dijk en de ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Naast de uitleg aan de hand van bouwtechnische doorsnedes, wordt er ook aandacht besteed aan de ecologische verhalen. Kinderen ontdekken daarnaast spelenderwijs een wereld onder water. In de speciaal hiervoor ontworpen ‘leunbankjes’ komen zij al kruipend oog in oog met een snoek, watervlooien en een rode muggenlarve.

Houtribdijk

Van 2017 tot 2020 versterkte Rijkswaterstaat de Houtribdijk. Onder andere bouwmaterialen uit de natuur, zoals tussen Enkhuizen en Trintelhaven met zand van de Markermeerbodem. Tussen Lelystad en Trintelhaven is de dijk versterkt met nieuwe breukstenen en gietasfalt. Bij een zware storm wordt de autoweg afgesloten zodat de golven hier probleemloos over de dijk kunnen slaan. Met ander natuurlijk materiaal legde Rijkswaterstaat een groot, nieuw natuurgebied aan langs de dijk: Trintelzand.

Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum. De Houtribdijk-tentoonstelling is in de gang van het Entreepaviljoen aan de rand van Enkhuizen. Van hieruit kunnen bezoekers de boot naar het historische museum nemen. Het Zuiderzeemuseum bestaat uit een binnen- en buitenmuseum; in beide gedeelten bevindt zich ook nog de permanente tentoonstelling over de aanleg van de Afsluitdijk.