Grondstofschaarste raakt infra

Actueel
Materiaal 
‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Als gevolg van ontwikkelingen op het wereldtoneel is volgens NSTT, de Nederlandse vereniging voor Sleufloze Technieken en Toepassingen, reeds langere tijd sprake van een disbalans tussen productie van grondstoffen als metaalertsen en ruwe olie en de toenemende vraag naar genoemde grondstoffen. Deze grondstoffen zijn onontbeerlijk bij de productie van o.a. nieuwe leidingen en voor liners voor renovatie van ondergrondse infra. De disbalans heeft daarmee direct effect op aanbod en beschikbaarheid van leidingen en liners.
Grondstofschaarste raakt infra

Weatherford, de multinational uit Texas, heeft het IntegraLine high-performance liner systeem ontwikkeld. (Foto: Weatherford)

De gevolgen zijn bijvoorbeeld langere levertijden van materiaal, een stijgend prijsniveau en een kortere gestandsdoeningstermijn van producenten op hun materiaal. Dit heeft op haar beurt weer invloed op de contract- en prijsvorming tussen aannemers en riool- en netbeheerders en vervolgens op de feitelijke levering van liners en leidingen op de werken. Ultimo bekent dit onzekerheid in de kosten, planning en oplevering van sleufloze en niet-sleufloze projecten voor de ondergrondse infrastructuur. Voor alle ketenpartners binnen en buiten de NSTT een belangrijk signaal, meldt de belangenorganisatie.