header

dinsdag, 21 april 2015 13:24

Europese nominatie voor zelfherstellend biobeton

Onderzoeker Henk Jonkers van de TU Delft en zijn biobeton zijn genomineerd voor een European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB).

Bouwen met beton dat zichzelf kan herstellen lijkt een utopie, maar als het aan microbioloog en uitvinder Henk Jonkers van de TU Delft ligt, is het binnenkort realiteit. De Nederlandse onderzoeker ontwikkelde het biobeton van de toekomst, waarbij hij zich liet inspireren door de natuur: beton met bacteriën. “Het mooie aan deze kalksteenproducerende bacteriën is dat ze ruim tweehonderd jaar in beton kunnen overleven en dat ze zelf in actie komen als er schade optreedt”, aldus Jonkers. “Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht.”

De uitvinding van Jonkers heeft legio toepassingen en is momenteel vertaald naar drie producten die dit jaar op de markt verschijnen: zelfherstellend beton, reparatiemortel en een vloeibare reparatievariant.

Volgens president Benoît Battistelli van het EOB is het zelfherstellende biobeton duidelijk gericht op de toekomst. "Het bacteriële beton verlengt de levensduur van bruggen, straten en tunnels en geeft een heel nieuw perspectief aan de betonproductie.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties