header

woensdag, 20 mei 2015 13:15

Stimulans voor duurzamere verwarming

Het kabinet gaat de komende jaren stimuleren dat gebouwen in Nederland minder door gas en meer door duurzame warmte en restwarmte worden verwarmd. Dat schrijft minister Kamp van Economische Zaken (EZ) recent aan de Tweede Kamer.

De Fedec (Federatie van Energie-consultants) meldt dit naar aanleiding van de opleiding ‘Warmte in 2 dagen’ die op 4 en 5 juni 2015 wordt gehouden in Rotterdam.

Volgens Kamp kunnen gebouwen duurzamer worden verwarmd door bijvoorbeeld restwarmte uit de industrie via een warmtenet aan te bieden. Dit bespaart energie én levert tot 75 procent minder CO2-uitstoot op ten opzichte van gebruikmaking van een cv-installatie. "De kansen die warmtetechnologie biedt voor de toekomst moeten we niet laten liggen", aldus de minister.

Kamp wil daarom in de nieuwe energiewet Stroom regels opnemen over de afweging tussen de aanleg van een gasnet of een warmtenet. Daarnaast zal de overheid de komende tijd meer ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van warmteprojecten. Zo heeft het kabinet onlangs 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor een proefboring om warmte uit de diepe aarde te halen in het Westland. Op deze manier wordt gewerkt aan een nieuw marktmodel voor onder andere warmtenetten, zodat de markt voor duurzame warmte meer gaat lijken op de markten voor elektriciteit en gas.

‘Warmte in 2 dagen’

Tijdens ‘Warmte in 2 dagen’ worden de deelnemers door dé experts uit de markt op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken omtrent beleid en wetgeving, krijgen ze een overzicht van de diverse warmtenetten, worden de diverse technieken besproken en worden tools aangereikt voor het exploiteren en beheren van een warmtenetwerk. Een site-visit is onderdeel van deze twee dagen om zo de theorie met de praktijk te verbinden.
De opleiding is bestemd voor medewerkers afkomstig van: ingenieursbureaus, energiebedrijven, gemeenten, provincies en andere overheidsinstanties, warmtenetwerken, projectontwikkelaars en woningbouwcoöperaties.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties