header

woensdag, 27 mei 2015 14:55

Waterschap begint met dijkversterkingen langs het Spui

Waterschap begint met dijkversterkingen langs het Spui Laatste steenbestorting in het Spui© Hollandse Delta/Arco van de Ree

Waterschap Hollandse Delta is klaar met het aanbrengen van stenen onder de dijken langs het Spui. Nu kan het waterschap beginnen met het versterken van de dijken. Zowel aan de kant van de Hoeksche Waard als aan de kant van Voorne-Putten worden de dijken op sterkte gebracht om ze veilig te houden voor de komende vijftig jaar.

Hollandse Delta is klaar met het aanbrengen van stenen onder de dijken langs het Spui. Nu kan het waterschap beginnen met het versterken van de dijken. Zowel aan de kant van de Hoeksche Waard als aan de kant van Voorne-Putten worden de dijken op sterkte gebracht om ze veilig te houden voor de komende vijftig jaar.

Door het wegvloeien van het zand tussen de kleilagen in het Spui dreigden delen van dijken in het water te glijden. Daarom heeft het waterschap eerst aan beide zijden steenbestorting aangebracht. “Vergelijk het met de fundering van een huis. Zonder goede ondergrond krijg je nooit een stevig huis” zegt heemraad Leo van Gelder tijdens een afsluitende boottocht over het Spui met alle betrokken partijen. “Nu kunnen we met een gerust hart beginnen met de dijkversterkingen.” De werkzaamheden beginnen over enkele weken en moeten eind 2017 klaar zijn.

De dijken worden aan beide kanten van het Spui versterkt. In de Hoeksche Waard over een lengte van acht kilometer tussen Goudswaard en Oud-Beijerland. Op Voorne-Putten zijn er negen plekken tussen Zuidland en Spijkenisse die niet aan de veiligheidsnormen voldoen. De meeste dijken worden breder aan de binnenkant. Op enkele plaatsen worden de dijken ook hoger.

Dijkversterkingsprogramma
Tot 2017 wordt in totaal 59 kilometer dijk versterkt op de Zuid-Hollandse eilanden. Deze versterkingen maken deel uit van het Tweede Hoogwaterbeschermingsprogramma. In dit programma werken Rijkswaterstaat, waterschappen en andere waterkeringbeheerders intensief samen om afgekeurde waterkeringen te versterken. In totaal wordt in Nederland op 88 plekken bijna 370 kilometer dijk, dam en duin versterkt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties