header

woensdag, 03 juni 2015 13:49

Afvalscheiding langs snelweg

Vanaf 1 juni start een proef met gescheiden afvalinzameling op de verzorgingsplaats Smalhorst langs de A28 bij Beilen in Drente. Het is een vervolg op de proef die Rijkswaterstaat met de NS en Prorail eind februari startte op station Rotterdam Centraal. Namens Rijkswaterstaat zijn onder andere Jacobine Meijer (WVL, afdeling Afval en Materialen) en Ruben Wigger (Noord-Nederland) betrokken. Deze proef wordt gehouden in het kader van het programma Van Afval Naar Grondstof (VANG). IenM wil hiermee een transitie naar een circulaire economie stimuleren.

Ondersteuning
"Vanuit de afdeling Afval en Materialen ondersteunen we beheerders van openbare ruimten op het gebied van recycling", legt Meijer uit. "Als beheerder van het rijkswegennet kunnen wij natuurlijk ook een bijdrage leveren aan afvalscheiding. Daarom voeren we deze proef uit." De link met Noord-Nederland was snel gelegd. Dat kwam door de goede contacten tussen Jacobine en Ruben Wigger van district Oost. Hij werkte als rijkstrainee tien maanden bij WVL. "Daar heb ik ervaring opgedaan met het programma VANG", vertelt Wigger. "Toen de vraag naar een geschikte locatie kwam, heb ik binnen Noord-Nederland gezocht naar een geschikte verzorgingsplaats. De keuze viel, in overleg met oud-collega’s van WVL, op de verzorgingsplaats bij Beilen."

Sorteeranalyses
Tijdens de proef doet RWS onderzoek naar mogelijkheden van afvalscheiding. "We voeren sorteeranalyses uit op het gedrag van weggebruikers", legt Meijer uit. "Hieruit kunnen we opmaken welke soorten afval er worden ingezameld en hoe er gescheiden wordt." Bedoeling is dat bezoekers worden gestimuleerd papier, verpakkingen en restafval in verschillende containers te deponeren. Wigger vult aan: "Ook onderzoeken we hoe de afvalscheiding optimaal kan worden georganiseerd. We brengen de kosten en baten in kaart en onderzoeken de mogelijke milieuwinst." De proef loopt van juni tot december. Daarna kijkt RWS of afvalscheiding ook elders langs snelwegen mogelijk is.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties