header

woensdag, 01 juli 2015 13:48

Rijkswaterstaat zet drones in voor betere verkeersdoorstroming

Rijkswaterstaat startte vrijdag 26 juni 2015 met een experiment waarbij drones worden ingezet ter ondersteuning van verkeersmanagement. Met behulp van de drones wil Rijkswaterstaat de filevorming beperken, incidenten sneller oplossen en nog actuelere verkeersinformatie bieden. De drones worden het weekend van 26 – 28 juni ingezet bij de verkeersstromen rond Concert at Sea in Zeeland.

Rijkswaterstaat zet voor het eerst drones in bij het operationeel verkeersmanagement. Dit is één van de initiatieven waarmee minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) de ontwikkeling van innovatieve technieken stimuleert voor een betere mobiliteit.

Inzet drones bij Concert at Sea
Rijkswaterstaat zet vrijdag drie mobiele teams in met elk een drone die vanaf 40 start- en landingsplaatsen kunnen opereren. Vanuit de verkeerscentrale in Rhoon worden op basis van de camerabeelden van de drones de weginspecteurs aangestuurd en omleidingen ingezet. Zo dragen de drones bij aan het beperken van filevorming, het sneller oplossen van incidenten en het bieden van nog actuelere verkeersinformatie. Hierdoor kunnen bezoekers van het Concert at Sea zo vlot en veilig mogelijk het festivalterrein op de Brouwersdam bereiken.
De ervaring uit voorgaande jaren leert dat Concert at Sea gepaard gaat met files. Om files te beperken en eventuele incidenten veilig af te kunnen handelen, zijn extra maatregelen nodig zoals de inzet van verkeersregelaars, hulpdiensten en weginspecteurs van Rijkswaterstaat. Op de aan- en afvoerwegen van Concert at Sea beschikt Rijkswaterstaat niet over camerabeelden om vanuit de verkeerscentrale de verkeersstromen te monitoren en maatregelen aan te sturen.

Vernieuwing verkeersmanagement
Rijkswaterstaat werkt nauw samen met de markt met als doel om innovatie van verkeersmanagement aan te jagen. De verkeerscentrales van Rijkswaterstaat vervullen een sleutelrol in verkeersmanagement. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Zo kunnen slimme camera’s routinetaken overnemen, zoals het openen en sluiten van spitsstroken.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties