header

woensdag, 01 juli 2015 14:19

Proef om blauwalg te verminderen in Roeivijver Waalwijk

In de Roeivijver in Waalwijk-Oost is al vele jaren blauwalgoverlast. De gemeente Waalwijk en waterschap Brabantse Delta doen een proef met een kansrijke, nieuwe methode om blauwalgvorming in de Roeivijver te verminderen.

Blauwalgen zijn bacteriën die giftige stoffen kunnen afscheiden. Mensen en dieren kunnen bij contact met het water jeuk krijgen of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. Ook kan vissterfte optreden.

Proef met behandeling van het water
In de vijver zijn acht doorzichtige cilinders geplaatst van ongeveer een meter breed en hoog. Ze steken een stukje boven het water uit en zijn vanaf de kant zichtbaar. In vier cilinders is de natuurlijke stof aluminium aan het water toegevoegd. Deze stof zorgt ervoor dat de algen samenklonteren, naar de bodem zinken en afsterven. Dit zorgt voor helder water, waarin planten kunnen groeien. De andere vier cilinders krijgen geen behandeling en dienen als vergelijkingsmateriaal. De cilinders zijn eind juni 2015 geplaatst en blijven ongeveer twee maanden staan. Ze leveren geen hinder op voor gebruikers van het water. Tijdens de proef mag er om het water gevist en gewandeld worden. Wanneer er waarschuwingsborden voor blauwalgen rond de vijver staan, wordt direct contact met het water afgeraden. Het waterschap controleert regelmatig de waterkwaliteit in de cilinders. Als de proef goede resultaten oplevert, behandelen waterschap en gemeente volgend jaar de gehele plas.

Positieve effecten
Door blauwalg in de Roeivijver te verminderen, wordt het water weer helder en gezond. Dit komt zowel de
natuur als de omgeving ten goede. Planten en dieren krijgen een betere leefomgeving, het water ziet er
helder uit en mogelijke stank verdwijnt. De nieuwe methode kan hier mogelijk aan bijdragen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties