header

dinsdag, 18 augustus 2015 09:43

Dubbel duurzaam asfalt op de A27

Binnen twee weken na goedkeuring is het duurzame asfalt Greenway LE van aannemer Heijmans voor het eerst in de praktijk gebruikt op de A27. “Het werk aan de A27 stond al op de planning en deze werkzaamheden boden als eerste de kans om Greenway LE in te zetten”, aldus technisch adviseur Ron van der Aa. “We willen Greenway LE steeds vaker en op meer verschillende wegen gaan gebruiken.”

Greenway LE is een dubbel duurzaam asfalt. Dat houdt in dat het niet alleen energiezuinig geproduceerd kan worden, het bestaat ook voor 60 procent uit hergebruikt asfalt. Hierdoor is Greenway LE op dit moment het meest milieuvriendelijke asfalt van Rijkswaterstaat. Van der Aa: “De energie- en CO2-besparing komt door het speciale productieproces. Normaal asfalt wordt bij ongeveer 160° geproduceerd. Door een speciaal productieproces kunnen we Greenway LE bij 105° produceren. Hierdoor verbruiken we 25 procent minder energie en stoten we ook 25 procent minder CO2 uit vergeleken met normaal asfalt.”

Voordat Rijkswaterstaat een nieuw soort asfalt op de rijkswegen gebruikt, wordt het eerst uitgebreid getest – in dit geval door het Innovatie Testcentrum van Rijkswaterstaat in samenwerking met Heijmans en TNO Delft. “Tijdens de onderzoeken kijken we of het nieuwe asfalt ten minste gelijkwaardig is aan het huidige asfalt”, zegt Van der Aa. “De kwaliteit van het asfalt op de wegen mag er dus niet op achteruitgaan.” Voor het goedkeuren van het asfalt werden niet alleen proeven in een laboratorium gedaan, maar ook in de praktijk met behulp van proefvakken op de A2 en de A65. Greenway LE heeft alle proeven goed doorstaan en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Van der Aa: “Als weggebruiker merk je niets van het bijzondere asfalt, de toplaag waar de auto’s op rijden is nog steeds het welbekende zoab.”

Greenway LE kan nu voor alle projecten worden ingezet en biedt naast het duurzame aspect ook andere voordelen. Zo kan een weg eerder opengesteld worden, omdat Greenway LE eerder is afgekoeld door de lagere temperatuur bij asfalteren. De goede milieuprestaties van het asfalt kunnen daarnaast zorgen voor een hoge waardering bij Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI)-aanbestedingen. Dit kan een extra reden zijn voor aannemers om te kiezen voor dit asfalt. Greenway LE wordt door Heijmans geleverd voor dezelfde prijs per ton als het vergelijkbare traditionele geproduceerde mengsel.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties