header

vrijdag, 28 augustus 2015 08:35

Vrije voorbouwbrug bij Diemen

Op de A1 ter hoogte van Diemen wordt een nieuwe brug over het Amsterdam Rijnkanaal gerealiseerd. Met het oog op de vereiste vrije ruimte wordt de brug gerealiseerd als vrije voorbouwbrug. Doka levert hiervoor een opmerkelijke bekistingsoplossing, die zoveel mogelijk gebaseerd is op standaard bekistingsmateriaal en tegelijkertijd tijdens alle werkfasen de veiligheid garandeert.

De brug bestaat feitelijk uit drie bruggen die een overspanning hebben van 142 meter en een totale lengte van circa 284 meter. De zuid-, noord- en middenbrug hebben een breedte van respectievelijk 17,60 m, 21,50 m en 11,50 m. Deze brug wordt dus als vrije voorbouwbrug gerealiseerd; een bouwmethode die in Nederland voor het eerst werd toegepast in 1968; de meest recente inzet is van 2000.
Bij deze bouwmethode zijn geen - voor de scheepvaart storende - steigers of ondersteuningsconstructies nodig. Daarentegen wordt gebruik gemaakt van een modulaire constructie waarmee een hydraulisch verplaatsbare, vrije voorbouwwagen wordt samengesteld die bekisting en ondersteuning in één systeem combineert. Gekozen werd voor Doka’s vrije voorbouwwagen; deze is uiterst systematisch opgebouwd en kan daardoor altijd eenvoudig aan de gegeven omstandigheden worden aangepast. Door de modulaire uitvoering kan de wagen bovendien flexibel worden aangepast aan verschillende geometrieën. De inzet voor brede en smalle bruggen of brugdelen is daardoor eenvoudig mogelijk.
De vrije voorbouwbrug wordt vanaf de oevers gebouwd, waarbij als eerste de zogenaamde pijlers en hamerstukken op beide oeversworden gerealiseerd; later volgen de landhoofden. Ook voor al deze te bekisten onderdelen werd een beroep gedaan op de bekistingsystemen van Doka. Na realisatie hiervan wordt wekelijks vanaf het hamerstuk met 4 – 5 meter per kant naar beide zijden toe gewerkt. Omdat op deze manier twee gelijke moten aan weerszijden van het hamerstuk worden gemaakt, ontstaat een constructie die in evenwicht blijft.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties