header

maandag, 21 september 2015 14:09

Drone laat waterschap tien keer zo snel werken

Door de inzet van een drone kan Waterschap Vallei en Veluwe een deel van zijn werk tien keer zo snel uitvoeren.
In de Noordelijke IJsselvallei vliegt als proef een drone diverse keren boven de Terwoldse Wetering en Nijbroekse Wetering om beeldopnamen te maken. Dat is nodig voor goed onderhoud om het gebied veilig te houden voor mensen in de regio.
Op vijf plekken in de Noordelijke IJsselvallei legt het waterschap zogeheten stapstenen aan. Deze plekken bieden ruimte aan planten en dieren en zorgen voor natuurontwikkeling en schoon water. Samen zijn ze 5,6 ha groot en het waterschap gaat ze na realisatie ook beheren. Om dat beter en sneller te kunnen doen, zet het waterschap de drone in.
Heemraad (dagelijks bestuurslid) Dirk-Siert Schoonman: “We zijn een innovatief waterschap. Omdat de stapstenen groot zijn, verspreid liggen en beperkt bereikbaar zijn, helpen de beelden ons om te bepalen wat we aan onderhoud moeten doen om het gebied veilig te houden. De drone vliegt in een uur over het gebied waar anders medewerkers dagenlang het gebied doorkammen om foto’s en aantekeningen te maken.”
De waterschapdrone maakt beeldopnamen vóór, tijdens en na de aanleg van de stapstenen. “Zo volgen we de ontwikkeling op de voet”, aldus Schoonman. “Hoe verandert bijvoorbeeld de loop van het water en de groei van bomen en planten? Met deze kennis kunnen we het onderhoud beter, veel sneller en daardoor goedkoper uitvoeren. Hierdoor kunnen we de lastendruk voor de burger zoveel mogelijk beperken.”
Elders in Nederland zetten waterschappen ook drones in, bijvoorbeeld voor dijkinspecties. Met de inzet van een drone voor het beheer van oppervlaktewater, hoort Vallei en Veluwe bij de kopgroep van Nederlandse waterschappen. De drone vliegt boven eigen wateren en gronden of boven gronden van grondeigenaren die toestemming hebben gegeven. De proef met de drone draagt bij aan het zo efficiënt mogelijk realiseren van waterveiligheid en schoon en voldoende oppervlaktewater voor de bewoners in het werkgebied van het waterschap.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties