header

dinsdag, 29 september 2015 11:46

Jaarvergadering Clinton Global Initiative

In New York vindt van zaterdag 26 tot dinsdag 29 september de jaarvergadering van het Clinton Global Initiative plaats. Maandag 28 september spreekt Jane Madgwick, ceo van Wetlands International en lid van het CGI, over een van de thema’s die tijdens de conferentie centraal staan: waterschaarste. 36 procent van de wereldbevolking leeft in gebieden waar water zeer schaars is, dat staat gelijk aan 20 procent van het bruto internationaal product. De vraag naar drinkwater is dan ook een van de grootste uitdagingen waar we wereldwijd mee te maken zullen krijgen. Madgwick stelt dat wetlands essentieel zijn voor het opslaan en reguleren van drinkwater. Steeds meer waterrijke gebieden gaan echter verloren of raken in slechtere staat, wat een duidelijke oorzaak is van toenemende waterrisico’s.

Of de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen, die een onderwerp van gesprek vormen tijdens de jaarvergadering, behaald kunnen worden, hangt af van de vraag in hoeverre de huidige ontwikkeling van verlies en afbraak van ecosystemen (met name van waterrijke natuurgebieden of wetlands) kan worden afgeremd. Madgwick roept overheden, bedrijven en burgers op om wetlands te herstellen als essentiële onderdelen van de natuurlijke infrastructuur. Dit zal resulteren in onbeperkte toegang tot schoon water. Bovendien wordt hierdoor het risico op overstromingen en droogtes beperkt, gaat het bodemdegradatie tegen en zorgt het voor een betere voedselvoorziening in de toekomst.

Nieuwe doelstelling
Wetlands International maakt een nieuwe CGI-doelstelling bekend die gericht is op de hervorming van beleid, investeringen en gebruiken in drie zeer kwetsbare watergebieden in Kenia en Oeganda. Om de waterveiligheid en de zelfredzaamheid van de bevolking te verbeteren, wordt gebruikgemaakt van een benadering die zich focust op het ecosysteem. Het doel is om hiermee de aandacht te trekken van wereldleiders en een inspiratiebron te vormen om deze aanpak elders in de wereld (op grotere schaal) over te nemen. De doelstelling zal als voorbeeldbenadering dienen voor belangrijke kwesties die aan bod zullen komen tijdens de sessie over klimaatverandering en zelfredzaamheid: Redefining Business as Usual, die ook op maandag 28 september plaatsvindt.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties