header

woensdag, 07 oktober 2015 09:52

Nieuwe Deltagoot in gebruik genomen

Samen met haar collega Henk Kamp van Economische Zaken opende minister Schultz van Haegen onlangs in Delft de nieuwe Deltagoot en werd - onbedoeld - het middelpunt van een hilarisch tafereel. De kunstmatige golf die door de geul klotste, bezorgde de twee bewindslieden - met de andere aanwezigen op het plateau - namelijk een nat pak. Niet alleen het applaus van de aanwezigen was klaterend. Het tafereel zorgde wel voor een stortvloed aan publiciteit voor een onvervalst Nederlands staaltje deltatechniek. En zo maakten veel Nederlanders kennis met de nieuwe Deltagoot.

Deze techniek biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar waterveiligheid, tsunami’s en natuurlijke oplossingen in de strijd tegen klimaatverandering. Minister Schultz van Haegen is enthousiast: "Deze Deltagoot laat zien dat we alles in huis hebben om de proeftuin van de wereld te zijn. We slaan twee vliegen in één klap. We lopen voorop met innovatieve oplossingen om onze eigen watervraagstukken op te lossen. En de kennis die we opdoen, kunnen we weer aanbieden in andere landen."
De Deltagoot staat bij Deltares in Delft en vervangt zijn voorganger in Marknesse die 35 jaar dienst heeft gedaan. De jongste goot geldt als een nieuw innovatief centrum dat onderzoekt wat de effecten zijn van extreme golven op dijken, duinen of golfbrekers. Schultz: "Dat is van groot belang voor onze eigen waterkeringen maar ook voor die van het buitenland. We halen de buitenlandse dijken naar Nederland, waar we ook direct meedenken met oplossingen. Ons ministerie trekt voor deze en andere innovatieve projecten in de Topsector Water de komende twee jaar ruim 46 miljoen euro uit."

Meer geld voor ICT
Innovatie is een belangrijke voorwaarde voor economische groei, waarbij ICT-toepassingen steeds belangrijker worden. Minister Kamp en staatssecretaris Dekker (OCW) maakten gisteren tijdens de ondertekening van de innovatiecontracten voor 2016 en 2017 bekend dat de komende twee jaar bijna 40 miljoen euro beschikbaar komt voor ICT-onderzoek en innovatie. Kamp: "Nederland is nu een van de meest innovatieve landen ter wereld, mede dankzij een sterke ICT-infrastructuur. Om concurrerend te blijven, is ICT onmisbaar geworden. Door daar extra op in te zetten, versterken we het fundament voor verdere economische groei en zorgen we voor meer werkgelegenheid."
Dekker, daarop inhakend: 'De uitdagingen waar we in de toekomst voor staan, ook op ICT gebied, worden steeds complexer. Oplossingen vinden we niet als wetenschappers, bedrijven of de overheid elk met de deur dicht gaan bedenken hoe we die problemen het hoofd kunnen bieden. We hebben elkaar daar hard bij nodig.'

Innovatiecontracten
In 2014 investeerden overheden, kennisinstellingen en bedrijven, voor 814 miljoen euro in 3500 innovatieprojecten. 359 miljoen daarvan kwam van private partijen. Hiermee is de kabinetsdoelstelling dat in 2015 een half miljard euro moest omgaan in publiek private samenwerking (waarvan 40 procent privaat) gehaald. De gisteren getekende innovatiecontracten hebben een waarde van 4,2 miljard euro. Hiervan komt 2,2 miljard voor rekening van het bedrijfsleven.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties