header

dinsdag, 13 oktober 2015 09:21

RWS publiceert eerste Duurzaamheidsrapportage

RWS publiceerde onlangs voor het eerst een Duurzaamheids-rapportage. Daarin laten we zien wat onze organisatie de afgelopen jaren heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid en de zorg voor het milieu.

Komende jaren ontwikkelt deze rapportage zich door naar een duurzaamheidsmonitor, waarin RWS aan de hand van vergelijkbaar cijfermateriaal verantwoording aflegt over onze zorg voor en bijdrage aan een duurzame leefomgeving.

Naar de kern
"Duurzame leefomgeving schuift steeds meer op naar de kern van onze uitvoering", schrijft DG Jan Hendrik Dronkers in het voorwoord van de rapportage. Hij onderstreept daarin dat duurzaamheid en leefomgeving zijn geworteld in de kern van onze samenleving. "Als uitvoeringsorganisatie van de overheid moeten we onze werkwijze daarop laten aansluiten." Jan Hendrik heeft het eerste exemplaar van de Duurzaamheidsrapportage van RWS officieel overhandigd aan zijn collega Chris Kuijpers van DGMI.
Bestuurslid Peter Struik, proceseigenaar Kennis en Netwerkkwaliteit en verantwoordelijk voor het thema duurzaamheid ziet dat er de afgelopen jaren vooruitgang is geboekt, maar dat we zeker niet achterover mogen leunen. "Uit de Duurzaamheidsrapportage blijkt dat er flinke stappen zijn gezet. Bijvoorbeeld bij de besparing van energie. We verbruiken aanzienlijk minder energie voor de elektrische installaties en de verlichting in onze tunnels. Een goed voorbeeld is de Vlaketunnel in Zeeland, waar het energieverbruik maandelijks met gemiddeld 8.000 KWh per maand is afgenomen ten opzichte van een aantal jaren geleden."

Rijksrederij
"Maar ook in eigen huis doen we het steeds beter", legt Struik uit. "Door energiebesparing in onze gebouwen en bij het wagenpark neemt de uitstoot van CO2 af. Uitdagend zijn de inspanningen van de Rijksrederij om de CO2-uitstoot volgend jaar ten opzichte van 2009 met bijna 18% te reduceren, door als eerste in Nederland een brandstofmengsel toe te passen op zeegaande schepen. Ik ben benieuwd naar de resultaten."
Dat de duurzame aanpak op al onze taken ingrijpt, wordt onder andere duidelijk uit de aanpak van de gebiedsontwikkeling bij de IJsseldelta van Ruimte voor de Rivier, onze inbreng bij de ontwikkeling van de slimme en gezonde stad Utrecht en de Natura 2000-gebieden. "Als grootste beheerder van Natura 2000-gebieden zijn wij verplicht om beheerplannen op te stellen", zegt Struik. "Daar werken we sinds 2009 aan. Naar verwachting gaan dit jaar 17 van de 23 plannen ter inzage, waarna ze definitief worden vastgesteld. Komende jaren ligt er nog een forse uitdaging om duurzaamheid in afstemming met onze opdrachtgevers een integraal onderdeel van onze opdrachten en werkwijze te maken. Via onze duurzaamheidsrapportage leggen we hier intern en extern verantwoording over af."

Meer informatie
Nieuwsgierig geworden naar de inhoud van de Duurzaamheids-rapportage? Download dan de Duurzaamheidsrapportage (PDF) en kijk voor meer informatie op intranet en internet. De Duurzaamheidsrapportage is ook in een kleine oplage gedrukt. Je kunt hem opvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. van het Kernteam Duurzame Leefomgeving.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties