header

dinsdag, 13 oktober 2015 10:17

Vraag naar hoogopgeleide technici stijgt

Het aantal vacatures voor hoogopgeleide technici steeg in het derde kwartaal met 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Het is de eerste keer in 2015 dat de groei uitkomt boven de 10 procent. De vraag naar hoogopgeleide technici begint weer in de pas te lopen met de andere beroepsgroepen (Finance en IT) die al eerder dit jaar een sterkere groei lieten zien. Het is wel zo dat technici moeten werken aan overtuigingskracht en communicatieve vaardigheden, willen zij hun gunstige positie op de arbeidsmarkt behouden. Dit blijkt uit de arbeidsmarktanalyse van Yacht.

“Naast de kwantitatieve groei zien we ook een verandering in de eisen aan hoogopgeleide technici. Dit heeft vooral betrekking op benodigde competenties”, aldus Ard Kistemaker, Directeur Yacht Engineering. “De match op kennis en ervaring (hard skills) blijft belangrijk, maar er worden steeds hogere eisen gesteld aan overtuigingskracht. Dit is essentieel om de veeleisende interne en externe klant mee te nemen in de technologische (on)mogelijkheden. Competenties als communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht, flexibiliteit en sensitiviteit zijn de nieuwe 'harde' criteria voor de engineer van de toekomst.”

Groeidiamant
Er zijn duidelijk regionale verschillen in het aanbod van vacatures. De regio West (Amsterdam en Utrecht) laat de sterkste groei zien met maar liefst 29 procent in het derde kwartaal. Investeringen in infrastructurele werken zoals de uitbreiding van de nationale luchthaven stuwen in deze regio de groei. In het oosten en zuidoosten zorgen de economische groei en toenemende export voor aantrekkende vraag binnen de industrie. In deze regio’s steeg de vraag naar hoogopgeleide technici met 13 procent ten opzichte van het derde kwartaal een jaar geleden.
Voor het eerst sinds het tweede kwartaal van 2014 is de vraag naar managers in de techniek weer toegenomen (16 procent). Binnen deze beroepsgroep groeit de vraag naar specialisten het sterkst. Specialisten op het gebied van software development, besturingstechniek en mechatronica zijn zeer gewild. Ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar steeg de vraag hier met maar liefst 27 procent.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties