header

donderdag, 12 november 2015 12:39

Meerwaarde van zand in kaart gebracht

Het kennisontwikkelingsproject Hondsbossche Duinen is deze week officieel gestart. Het contract hiervoor is tijdens het Ecoshape congres ‘Building the Future’ in Utrecht ondertekend door Ecoshape, het Hoogwaterbeschermingsprogramma en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Doel is om de ontwikkeling van de kustversterking nauwkeurig te volgen en zo kennis te ontwikkelen over ‘Bouwen met de Natuur’. Dankzij de monitoring wordt inzichtelijk hoe robuust en effectief de zandige kustversterking is.

In het kennisontwikkelingsproject wordt onderzocht hoe de kustversterking bijdraagt aan de landschapsvorming door te kijken naar de ontwikkeling van morfologie en vegetatie. De verwachting is dat de aangelegde duinen zich ontwikkelen tot een gebied dat dat nog aantrekkelijker is voor flora en fauna én voor recreanten. Daarom wordt ook onderzocht hoe bezoekers de kustversterking beleven. Ecoshape – Building with Nature voert het project uit in samenwerking met Hoogwaterbeschermingsprogramma van Rijkswaterstaat en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Het project loopt van 2015 tot en met 2018.
Henk Nieboer, directeur Ecoshape: "Vanuit Ecoshape ontwikkelen we kennis over Bouwen met de Natuur met als doel deze filosofie gemeengoed te maken. In dit project onderzoeken we welke voordelen Bouwen met de Natuur biedt voor natuur, economie en maatschappij. We onderzoeken ook de financiële en ontwerpkant: Een versterking met zand kan voordeliger zijn dan een oplossing met hard materiaal om dat zand relatief goedkoop is, zowel in aanleg als in onderhoud. Uit het onderzoek wordt ook duidelijker hoeveel zand nodig is voor een duurzame aanleg en onderhoud van dit type kustversterking. De kennis die we ontwikkelen in onderzoeksprojecten zoals deze vertalen we naar meer generieke kennis die in binnen- en buitenland kan worden toegepast."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties