header

maandag, 16 november 2015 15:08

Koning Filip opent vierde sluis Ternaaien

De Belgische koning Filip heeft vrijdag de vierde sluis van Ternaaien geopend in aanwezigheid van minister Melanie Schultz van Haegen. De sluis verbindt het Albertkanaal met de Maasroute en ligt op de grens van Nederland en België, vlak onder Maastricht.
De nieuwe schutsluis meet 220 bij 25 meter, een grote verbetering aangezien de grootste sluis bij Ternaaien tot nu toe 136 bij 16 meter was. Tot de komst van de nieuwe sluis stond het complex bekend als 'de stop van Ternaaien' omdat schepen er soms in rijen lagen te wachten. Met de extra sluis moet een einde komen aan die wachttijden.
De sluis is aangelegd in opdracht van de Waalse overheid. Van de totale aanlegkosten van 120 miljoen euro heeft Nederland 10 miljoen euro bijgedragen en de Europese Unie 30 miljoen euro.
De sluis biedt de binnenvaart nieuwe mogelijkheden en maakt het gemakkelijker om rond te varen tussen Rotterdam, Venlo, Luik en Antwerpen. Met deze nieuwe sluis kan de Luikse haven ‒ nu al de derde binnenhaven van Europa ‒ haar vleugels verder uitslaan en zich verder profileren als binnenhaven in het achterland van Rotterdam, Antwerpen en Amsterdam.

Trilogiport
Na de opening van de sluis ging koning Filip, minister Schultz, de Waalse minister-president Magnette en de twee Waalse vice-premiers Prévot en Marcourt met de boot naar de Luikse haven om daar Trilogiport in te huldigen. Op deze nieuwe havenlocatie is ingezet op het zo goed mogelijk faciliteren van de overslag tussen de binnenvaart, het wegvervoer en het spoorvervoer. En dat alles op geringe afstand van het vliegvleg Luik-Bierset. 

Bij Trilogoport wenste minister Schultz de Belgische gastheren geluk met de opening van de sluis en de nieuwe mogelijkheden van Trilogiport. Zij beklemtoonde dat het voor de concurrentiekracht van de Rijn, Maas en Scheldedelta noodzakelijk is dat de infrastructuur en de logistieke mogelijkheden excellent zijn.
“Nederland en Belgie zijn de poort naar de rest van Europa”, aldus Schultz, “en dat willen we zo houden. Samenwerking is daarbij cruciaal; anders missen we de boot. Door slimme investeringen versterken we onze leidende positie in de logistiek. Dat betekent dat we moeten investeren in hardware als sluizen, bruggen en vaarwegen. Maar ook in de software; in samenwerking en in slimme op maat gemaakte oplossingen. Het succes van vandaag is immers geen garantie voor een succesvol morgen. De vierde sluis is dus een doordachte investering.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties