header

maandag, 18 januari 2016 10:00

Circulair ondernemen van 52 bedrijven vergeleken

Bouwbedrijf BAM is volgens een onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame ontwikkeling (VBDO) het beste in circulair ondernemen. In het onderzoek werden 52 Nederlandse beursgenoteerde bedrijven vergeleken op het gebied van hergebruik en afvalvermindering.

Volgens de VBDO BAM verschillende innovaties gedaan. Een voorbeeld daarvan is het ‘Laag Energie Asfalt Beton’, met lagere productietemperatuur dan conventioneel asfalt. Dit levert een CO-reductie van 30 procent op en vermindert het energieverbruik met 30 tot 40 procent.

Daarnaast steekt het bouwbedrijf veel energie in overleg met opdrachtgevers, stelt de VBDO. Ook tijdens het bouwproces wordt gelet op duurzaamheid. DSM en Philips eindigden respectievelijk op een tweede en derde plek.


Maar liefs 52 procent van de onderzochte bedrijven heeft aspecten van circulair ondernemen in hun strategie opgenomen. 48 procent heeft specifieke doelen gesteld op dat gebied.

Aanbevelingen
Toch valt er nog veel te verbeteren, vindt de VBDO. Bij een deel van de onderzochte ondernemingen kan nog flink gesleuteld worden aan het opstellen van duidelijke ambities op het gebied van circulair ondernemen, stelt de vereniging. Daarnaast kunnen beursgenoteerde ondernemingen hun producten slimmer ontwerpen, zodat de onderdelen beter kunnen worden hergebruikt. Ondernemingen zouden meer tijd moeten stoppen in het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen, waarbij bijvoorbeeld producten niet langer worden verkocht maar ‘uitgeleend’. Tot slot spoort de VBDO ondernemingen aan om samen te werken met leveranciers, klanten en medewerkers om hun circulaire prestaties te verbeteren.

De VBDO bezoekt jaarlijks aandeelhoudersvergaderingen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven om vragen te stellen over duurzaamheidsthema’s. In 2015 vroeg de VBDO bedrijven naar het beleid op gebied van ‘Circulair ondernemen’. VBDO stelde vast dat 48 procent van de ondernemingen beleid heeft geformuleerd, in 2014 was dit 37 procent.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties