header

maandag, 25 januari 2016 12:18

Crowdfunding voor mysterieus bodemleven

Wageningse wetenschappers vragen het publiek om financiële steun in het zichtbaar maken van het onzichtbare bodemleven. Het geld is voor een wetenschappelijk onderzoeksproject voor een uitdagingen die niet voor reguliere financiering in aanmerking komt. Het nieuwe crowdfundingplatform van het Universiteitsfonds Wageningen zoekt in de eerste ronde mensen die dit en/of twee andere projecten willen ondersteunen.

In het volstrekte duister onder onze voeten bewegen kleine dieren, planten, schimmels en microben in een ongekende rijkdom aan soorten. Bodemorganismen leiden een verborgen leven onder de grond. Ze zijn vaak klein en bewegen traag. Hun geheimzinnige bodembestaan en de wisselwerking die ze hebben met het leven boven de grond kan zichtbaar worden in een time-lapse video die de tijd comprimeert en zo het bodemleven laat zien als een bruisende kookpot.

Bodembioloog Gerlinde De Deyn gaat het bodemleven, dat onder meer zorgt voor onze voedselvoorziening, zichtbaar maken. Dit doet zij samen met collega’s Ingrid Lubbers, Jan-Willem van Groenigen en fotograaf Wim van Egmond . Zij willen daarvoor een opstelling bouwen van waaruit foto’s van een onbelicht bodemprofiel gemaakt worden terwijl bovengrondse plantendelen gewoon in het licht groeien. De versnelde weergave van de beelden maakt niet alleen de bodemprocessen zichtbaar, maar ook groeiende plantenwortels en zelfs individuele micro-organismen. Een film van twee minuten vereist drieduizend foto’s in hoge resolutie. Hun eerdere time-lapse video (gemaakt met een primitieve opstelling) was Bioturbation; 'worms at work'. Deze werd tienduizenden keren bekeken.

Doelbedrag
Het doelbedrag is tienduizend euro. Donateurs kunnen verschillende giften ontvangen, variërend van een bedankkaart tot een gesigneerde kunstfoto. De info- en donatiewebsite voor dit project is http://crowdfunding.wageningenur.nl/project/maak-het-mysterieuze-bodemleven-zichtbaar. De twee andere projecten zijn het kweken van tomaten op Mars en een muggenradar-app. De drie projecten willen voor 1 mei 2016 hun doelbedrag halen. Donaties vanaf vijf euro zijn welkom. Een overzicht van alle projecten is te vinden op: http://crowdfunding.wageningenur.nl Het Universiteitsfonds Wageningen is erkend als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties