header

vrijdag, 29 januari 2016 11:58

Nieuwe Zeesluis IJmuiden wint PPS-prijs 2015

Het project Zeetoegang IJmond van RWS heeft de Project Finance International (PFI) ‘Europese PPS van het jaar 2015’ gewonnen. De jury roemt de Nederlandse aanpak over de afgelopen jaren.

De zeesluis wordt gebouwd in het Noordzeekanaal, direct naast de bestaande Noordersluis, met minimale hinder voor de bestaande scheepvaart. De zeesluis levert een belangrijke bijdrage aan de hoogwaterbescherming van Nederland. Er is veel belangstelling voor de pijplijn met veel aantrekkelijke projecten, die op een betrouwbare manier en volgens planning worden aanbesteed.

Internationale belangstelling
Marktpartijen uit het buitenland kijken vooral naar de programmatische aanpak van RWS voor projecten. De organisatie blijkt op het gebied van publiek private samenwerking in staat om aansprekende projecten op innovatieve manier aan te besteden. Daarbij loopt zij voorop bij het vinden van innovatieve financieringsoplossingen, zoals flexibiliteit door het automatisch aanpassen van de aflossingsprofielen.

Technisch baanbrekend
Zeetoegang IJmond is een omvangrijk en een technisch baanbrekend project. Dat maakt dat IJmond vergeleken met bijvoorbeeld zeesluis Limmel uniek in zijn soort. Vooral de stabiliteit behouden van de Noordersluis is belangrijk, omdat er slechts een dunne strook land ligt tussen de Noordersluis en de nieuwe sluis. Daarnaast is het logistiek nog een hele toer om alle benodigde materieel op locatie te krijgen. De eerste 26 jaar van de levensduur zijn er wat betreft onderhoud geen grote vervangingen nodig, maar zal er vooral preventief onderhoud worden gepleegd.

Innovaties
Het ontwerp van de zeesluis bevat tal van innovaties om een hogere kwaliteit te realiseren dan de eisen uit de overeenkomst. Zo openen en sluiten meerdere hydraulische motoren de sluisdeuren en voorkomt het beveiligingssysteem dat twee deuren tegelijk openen.

Project Finance International is een toonaangevende organisatie voor de internationale PPS-gemeenschap. De toekenning van deze prijs is tot stand gekomen op basis van de internationale PPS-experts uit verschillende disciplines. De uiitreiking van de prijs vindt plaats op 3 februari 2016 in Londen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties