header

vrijdag, 29 januari 2016 12:05

Nieuwe brug over de Gaasp krijgt vijf dekken

Naast de Brug over de Gaasp in de A9 zijn ze goed zichtbaar: de grote oplegbalken voor de nieuwe, tweede brug over de rivier. In februari legt aannemerscombinatie Ixas met grote kranen hier vijf brugdekken op.
Het is een bijzondere klus, ook voor uitvoeringsleider Ronald Koel die al bijna dertig jaar in het vak zit. “Voor ons is dit een hoogtepunt waar we met z’n allen de afgelopen maanden hard naartoe hebben gewerkt.”

Lange liggers en grote kranen
“De brugdekken bestaan steeds uit negentien liggers”, legt Koel uit. “De langste komen boven de Gaasp. Die zijn maar liefst 57 m lang en wegen 220 ton. We gebruiken enorme kranen van 80 m hoog om ze op hun plek te leggen. Zo groot zie je ze niet vaak. De ondergrond hebben we daarom extra versterkt, zodat ze stevig staan. De laatste week van januari hebben we nodig om de kranen op te bouwen en als het werk af is, duurt het ook een week om ze weer af te breken.”

Over het IJsselmeer
“De betonnen liggers laten we maken in Friesland”, vervolgt Koel. “Op grote pontons gaan ze via het IJsselmeer naar Nigtevecht. Daar laden we ze over op kleinere pontons zodat ze een voor een naar ons werk bij de Gaasp kunnen komen. Het ophijsen en neerleggen van één ligger duurt ongeveer twintig minuten. We hebben de eerste drie weken van februari nodig om alle 95 liggers op hun plek te leggen. Tot slot werken we het dek af en richten de weg in. Als het verkeer er in april overheen rijdt, kunnen we meteen verder met het afbreken van de oude brug om op die plek nóg een nieuwe brug te bouwen. Voorlopig zijn we dus nog even bezig.”

Kijken
Op vrijdag 5 februari worden de langste liggers op hun plek gelegd. Aannemerscombinatie Ixas en Rijkswaterstaat nodigen omwonenden uit om naar dit bijzondere werk te komen kijken. Zij zijn tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom in de tuin van het Golden Tulip Hotel aan de Provincialeweg.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties