header

vrijdag, 05 februari 2016 11:42

Waterschap opent gemaal Schore

Waterschap Scheldestromen neemt op dinsdag 16 februari het nieuwe gemaal Schore officieel in gebruik. Samen met leerlingen van groep 5 en 6 van OBS De Eendracht uit Hansweert, wordt het gemaal officieel geopend. Voorafgaand aan de opening hebben de leerlingen op school een gastles van het waterschap gehad over de noodzaak van gemalen. Na de officiële opening is het gemaal aan de Schoorse Zeedijk van 15:30 uur tot 17:00 uur toegankelijk voor publiek.

Om het watersysteem in het gebied van Kapelle, Wemeldinge, Hansweert en Schore robuust en klimaatbestendig te maken is het gemaal in 2015 gebouwd. Om droge voeten te houden voert het gemaal overtollig oppervlaktewater af naar de Westerschelde, minimaal 120 emmers water per seconde. Ook heeft het gemaal een vispassage zodat vissen het Zeeuwse polderwater kunnen bereiken. De trekvissen die terug naar de Westerschelde willen, kunnen via de visvriendelijke pompen van het gemaal ongeschonden naar buiten zwemmen.
Om het water uit de polder sneller bij het gemaal te krijgen, vergroot het waterschap de waterlopen naar het gemaal toe. Deze werkzaamheden duren volgens planning nog tot het najaar van 2016.

Aanleiding
In 1994 en 1998 heeft het gebied te kampen gehad met wateroverlast als gevolg van zware neerslag. Steeds vaker valt veel neerslag in kortere periodes, mede daarom is de normering voor Waterbeheer 21e eeuw (WB21) aangepast. Dit houdt in dat het watersystemen getoetst worden aan extreme weersomstandigheden en moeten voldoen aan nieuwe normen voor wateroverlast. Daarna is de Planvorming Wateropgave in gang gezet om het gebied te analyseren en passende maatregelen te vinden. Naast het verbreden van waterlopen, is de bouw van het nieuwe gemaal als maatregel naar voren gekomen. Het nieuwe gemaal is een aanvulling op het bestaande gemaal aan de Postweg in Kapelle.
Gemalen zorgen ervoor dat we droge voeten houden ondanks dat we onder zeeniveau leven. Een gemaal pompt water van laag naar hoog en voert het overtollige oppervlaktewater af naar uiteindelijk het buitenwater; de Ooster- of Westerschelde of de Noordzee. Waterschappen regelen met behulp van gemalen en stuwen de waterpeilen in een gebied.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties