header

maandag, 08 februari 2016 15:25

Nieuwe partner in onderzoek bioplastic uit rioolwater

Drie waterschappen en partners verwelkomen waterschap Scheldestromen als toekomstig partner in het onderzoek naar bioplastic uit rioolwater.

Naast het ombouwen van rioolwaterzuiveringen naar energiefabrieken geeft het Zeeuwse waterschap zich steeds meer te willen richten op terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater. Bestuurder Gert van Kralingen: “We zijn in het begin van het project geïnteresseerd geraakt en wilden er steeds meer van weten. Vervolgens hebben we de partijen benaderd met het resultaat dat we alsnog een bijdrage kunnen leveren aan dit mooie project.” De proef laat zien dat het mogelijk is om rioolwater te gebruiken als bron voor nieuwe duurzame grondstoffen. De proef vindt plaats op Zeeuws grondgebied, de rioolwaterzuivering in Bath.

De proef is nu nog kleinschalig, maar dat maakt de innovatie niet minder groots: deze techniek wordt wereldwijd voor het eerst toegepast. Met deze proef laten de projectpartners zien dat de productie en afzet van PHA (polyhydroxalkanaat) een succes kan worden. Naast technische kennis wordt met deze proef veel kennis en ervaring op met de markt voor bioplastics. Waterschappen en industrie verkennen binnen dit project gezamenlijk (grootschalige) productiemogelijkheden en marktkansen. Er wordt onderzocht hoe groot de vraag is en wat afnemers uiteindelijk extra willen betalen voor producten van bioplastics ten opzichte van standaard plastic producten gemaakt uit olie. Hiermee is het project een duidelijk voorbeeld van de ambities van de waterschappen om hun rioolwaterzuiveringen om te zetten in een grondstoffenfabriek.

De proef is een gezamenlijk initiatief van waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en waterschap Friesland samen met SNB en Stowa en de marktpartijen Veolia en KNN. Waterschap Scheldestromen sluit zich dus hierbij aan.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties