header

dinsdag, 16 februari 2016 14:26

Nieuwe database onbekende houtsoorten

FSC Denemarken heeft een nieuwe site en database gelanceerd van de minder bekende houtsoorten (Lesser Known Timber Species/LKTS). De vorige versie werd wereldwijd intensief gebruikt. De nieuwe versie is uitgerust met nog meer houtsoorten en beeldmaterialen. Bovendien wordt nu gefocust op het eindgebruik van een (tropische) houtsoort aan de hand van tientallen prikkelende voorbeeldprojecten.

De website heeft als doel om het gebruik van FSC-gecertificeerde minder bekende houtsoorten te doen toenemen, om zo bij te dragen aan de biodiversiteit van bossen en de economische voordelen van verantwoord bosbeheer. De nieuwe website vormt een bron van inspiratie en begeleiding voor professionele houtgebruikers uit de opdrachtgevende- en de bouwsector, maar ook voor architecten en ontwerpers. Momenteel bevat de database meer dan tweehonderd houtsoorten en vijftig voorbeeldprojecten zoals gebouwen, palen, dekken, bruggen en meubels.

Het doel van de website ondersteunt dat van het Nederlandse LKTS-project, zo beaamt Ben Romein, netwerkmanager bij FSC Nederland: “Goed dat deze website van onze Deense collega’s beslissers aanspoort om anders over houtgebruik te gaan denken. Nog steeds wordt, ook op de Nederlandse markt, uit gewoonte gekozen voor bijvoorbeeld Meranti kozijnen. En dat terwijl er talloze alternatieve houtsoorten bestaan die voldoen aan alle eisen die voor kozijnen gesteld worden. Dit is precies waar wij de Nederlandse markt in willen ondersteunen. We bekijken welke alternatieven geschikt zijn voor specifieke toepassingen als gevels, kozijnen en damwanden. Daarin komt deze database erg goed van pas.”

Loa Dalgaard Worm, directeur van FSC Denemarken: “Veel beslissers staan ervoor open om hun horizon te verbreden, maar ze weten niet wat er allemaal mogelijk is op houtsoorten-gebied. De nieuwe website laat aan de hand van voorbeeldprojecten zien waar minder bekende houtsoorten allemaal uitkomst kunnen bieden.”

De keuze voor minder bekende houtsoorten speelt een erg belangrijke rol in het in stand houden van de biodiversiteit van bossen wereldwijd. Als het gebruik van slechts een kleine selectie van alle beschikbare houtsoorten doorgaat, dan putten niet alleen deze houtsoorten uit, maar worden boseigenaaren weerhouden van de economische mogelijkheden om een breder scala aan soorten te kunnen verkopen. Het promoten van minder bekende houtsoorten is een manier om boseigenaren te motiveren om de strijd aan te gaan met concurrerend en schadelijk gebruik van bosgebied voor de aanleg van bijvoorbeeld plantages of landbouw.

De LKTS-database is de vinden op lesserknowntimberspecies.com.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties