header

vrijdag, 26 februari 2016 10:14

Heijmans noteert verlies in 2015

Vastgoedondernemer Heijmans noteert een netto verlies van €27 miljoen in 2015. De oorzaak van het negatief afsluiten van het jaar komt volgens Heijmans voornamelijk door de €12 miljoen waardevermindering van vastgoedposities.

Volgens het bedrijf had het in de tweede helft van 2015 een positief resultaat van €6 miljoen. Bert van der Els, voorzitter raad van bestuur Heijmans: "De markten waarin we opereren zijn nog steeds zeer uitdagend. Wel zien we in de tweede helft van het jaar op een aantal terreinen verbeteringen optreden en is er voor het eerst na zeven jaar krimp weer een toename van de omzet." In 2014 leidde het bedrijf in de tweede helft van het jaar een verlies van €5 miljoen. Vastgoed en Woningbouw profiteren volgens Van der Els van een duidelijke groei van de markt.

"Met onze realisatiekracht en creativiteit kunnen we hier toonaangevende projecten van de grond krijgen", zegt Van der Els. "De Nederlandse inframarkt is echter schraal en marges staan onder druk. De grotere projecten in deze markt worden vaak gekenmerkt door een hoge mate van complexiteit en vele stakeholders."

Toch ziet Van der Els de schrale markt niet geheel als kansarm: "Wij sturen nauwgezet op verwerving van opdrachten met aanvaardbare risico's en reële marges, en op strakke realisatie van deze projecten. We zien daar ook de eerste resultaten van, met name bij de regionale infraprojecten en asset management contracten. Tegelijkertijd worden we nog steeds geconfronteerd met verliezen op een aantal grotere, eerder aangenomen werken binnen Infra."

Vanuit de achterblijvende operationele performance staat de verhouding tussen resultaten en kredietgebruik onder druk. Tegen deze achtergrond is Heijmans gesprekken gestart met het oog op financiering voor de komende jaren en heeft de onderneming afspraken gemaakt over verlenging van de gesyndiceerde faciliteit tot 30 juni 2018.

Het uitgangspunt van Heijmans is dat de verhouding netto schuld/ebitda in deze financieringsperiode structureel verbeterd moet worden. "De groeiende woningmarkt en de orderportefeuille creëren een goede uitgangspositie voor 2016", zegt Van der Els. "In combinatie met de strategische focus op verbeteren en vernieuwen gaan we ervan uit dat het onderliggende operationeel resultaat in 2016 positief moet kunnen zijn en we een duidelijke stap voorwaarts maken."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties