header

donderdag, 03 maart 2016 10:00

Tracébesluit Nieuwe Sluis Terneuzen staat vast

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft het Tracébesluit vastgesteld voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen. Met de bouw van de Nieuwe Sluis wordt de toegang tot de havens van Terneuzen en Gent verbeterd. De capaciteit van het sluizencomplex wordt aanzienlijk groter, waardoor de wachttijden afnemen. Het gaat om een cruciale schakel in de toekomstige as Rotterdam-Parijs via de Seine-Scheldeverbinding.

Minister Schultz is blij met deze mijlpaal. “Zoals het er nu voor staat, kan in het derde kwartaal van 2017 de schop in de grond. Deze nieuwe sluis betekent een vlottere doorvaart tussen Nederland, België en Frankrijk. Hiermee verstevigen we de concurrentiepositie van de maritieme sector in Noordwest-Europa voor zowel binnenvaart, zeevaart als de havens. Het is een impuls voor een duurzame groei van de Nederlandse economie.”

Nederlands-Vlaams project
De Nieuwe Sluis bij Terneuzen is een Nederlands-Vlaams project, uitgevoerd door de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie. In februari vorig jaar tekenden minister Schultz en haar Vlaamse collega minister Weyts van Mobiliteit en Openbare Werken het verdrag voor de aanleg van de nieuwe sluis met daarin politieke, juridische en financiële afspraken. Het verdrag is inmiddels door beide parlementen goedgekeurd en gaat in op 1 maart 2016.
Weyts deelt het enthousiasme van minister Schultz: “Vlaanderen en Nederland werken samen aan een nieuwe sluis die schepen tot 120.000 ton vrije doorvaart geeft naar de haven van Gent. Terneuzen staat voor een metamorfose: de Nieuwe Sluis wordt 2,5 m dieper, 15 m breder en 137 m langer. Het is een ambitieus investeringsproject met veel lef en nog meer toekomst.”

Kosten
Nederland levert volgens het verdrag een vaste bijdrage van € 188 miljoen voor de realisatie. Vlaanderen betaalt de rest van de werkelijke kosten. De totale kosten voor aanleg en dertig jaar beheer en onderhoud worden geraamd op € 1,14 miljard. Voor het project is € 48 miljoen Europese subsidie (Connecting Europe Facility) toegezegd.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties