header

woensdag, 09 maart 2016 10:33

Boskalis: 'we kijken terug op een succesvol jaar'

Bokalis heeft over 2015 een nettowinst behaald van € 440 miljoen (2014: € 490 miljoen). De omzet is met 2,3 procent toegenomen tot € 3,24 miljard (2014: € 3,17 miljard). Gecorrigeerd voor (de)consolidatie- en valutaeffecten was de omzet stabiel.

De ebitda is uitgekomen op € 885 miljoen en het bedrijfsresultaat (ebit) bedroeg € 563 miljoen (2014 ebitda: € EUR 946 miljoen en ebit: € 652 miljoen). Operationeel gezien was het resultaat over 2015 zelfs nog beter dan het recordresultaat van 2014. Toen was sprake van een groot aantal bijzondere posten van per saldo € 200 miljoen voor belastingen. Bij Dredging & Inland Infra was sprake van een hoge vlootbezetting, en goede resultaten op de projecten in uitvoering. Het omvangrijke en in 2015 succesvol afgeronde Suezkanaalproject heeft in belangrijke mate aan de omzet en het resultaat bijgedragen.

 

Voor Offshore Energy is het jaar eveneens goed verlopen en ondanks de verslechterde marktomstandigheden is het resultaat licht toegenomen, mede geholpen door de sterke dollar. Het goede resultaat werd gedreven door een goede bezetting van het materieel en goede projectresultaten. Bij Towage & Salvage nam het resultaat in vergelijking met vorig jaar per saldo af, met name als gevolg van deconsolidatie-effecten bij Towage. Salvage heeft een operationeel zeer druk en succesvol jaar afgesloten.

Boskalis heeft in de loop van 2015 zijn belang in Fugro N.V. uitgebreid van 19,9 procent tot 28,6 procent ultimo 2015. Het positieve herwaarderingsresultaat uit het eerste halfjaar is eindejaar 2015 teruggedraaid, waarmee het Fugro-belang voor € 16,15 per aandeel in de boeken staat, nagenoeg gelijk aan de gemiddelde aanschafkoers. De orderportefeuille is afgenomen tot € 2.490 miljoen (ultimo 2014: € 3.286 miljoen).

Peter Berdowski, ceo Boskalis: "We kijken terug op een zeer succesvol jaar waarin we over de volle breedte van het bedrijf uitstekende resultaten hebben gerealiseerd. Terwijl de storm buiten aanwakkerde, hebben wij een bijzonder druk jaar achter de rug met vele indrukwekkende projecten. Bij Dredging met projecten als de uitbreiding van het Suezkanaal; een project van ongekende omvang dat op tijd en binnen budget werd opgeleverd. Bij Offshore Energy, waar we ons recordjaar 2014 zelfs wisten te overtreffen. En ook de berging heeft een van de drukste jaren in haar bestaan gedraaid, met aansprekende projecten als het verwijderen van het wrak van de Baltic Ace uit de aanvaarroute van de Rotterdamse haven."

Hij vervolgt: "De stormachtige condities buiten doen zich ook bij ons steeds sterker voelen. Dalende prijzen van olie, gas en commodities eisen ook hun tol in diverse marktsegmenten waarin wij actief zijn. Volumes en prijzen staan onder druk, wat zich ook vertaalt in onze orderportefeuille. Condities die van ons een andere koers en stuurmanschap vergen. We scherpen de vloot en de organisatie aan en spelen alert in op de kansen die de markt nog steeds biedt. Kansen in bestaande segmenten, maar ook kansen door ons speelveld te verleggen en te vergroten naar groeimarkten. Een goed voorbeeld hiervan is overname van offshore activiteiten van VolkerWessels, waarmee we onze positie op de groeiende offshore windmarkt flink versterken. Met onze vloot, organisatie en balans staan wij uitstekend gepositioneerd om met verstand en beleid door de storm heen te varen en er versterkt uit te komen."

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties