header

donderdag, 10 maart 2016 10:45

Koningin Máximabrug energieneutraal

De nog te bouwen Koningin Máximabrug in Alphen aan den Rijn wordt energieneutraal. De brug zal energie gebruiken van een nabijgelegen drijvend zonnepanelenpark. Recent zijn 21 betonliggers gemonteerd en is de brugdekconstructie geplaatst.

De Koningin Máximabrug wordt twee keer tweebaans en krijgt twee kleppen. Voor de fietsers en voetgangers komt aan de linkerzijde een fiets- en looppad. Architect Syb van Breda: 'De brug heeft jaarlijks vijfduizend sluitbewegingen. Hiervoor gaan we duurzame energie inzetten. In een binnenbocht vlak bij de brug komt een drijvend zonnepanelenpark. Dit is makkelijk te onderhouden, heeft geen fundering nodig en is hufterproof.'

Zonnepanelen
Vijfhonderd zonnepanelen gaan energie leveren voor de brug, de verkeerslichten en voor de verlichting over een lengte van 2 kilometer. De zonnepanelen leveren meer stroom dan brug en wegen nodig hebben. Niet-gebruikte stroom wordt teruggeleverd aan het net.

Vervoer over water
Ook over het beperken van de CO2 -uitstoot is nagedacht. 'Alle grond die moest worden aan- en afgevoerd, is over water gegaan. Net als het vervoer van staal, beton en composiet.' In totaal vindt 92 procent van de bouwtransporten plaats over de Oude Rijn. Van Breda: 'Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een hybride aggregaat waardoor 50 procent minder brandstof nodig is. Maar ook is sprake van hergebruik van freesasfalt.'

Koppeling landschap en brug
De trappen en de verlichting van de brug hebben een rustig industriële vormgeving. Architectenbureau Wurck hield zich bezig met het landschapsontwerp rondom de brug. Brugonderdelen die meer gekoppeld zijn met het landschap krijgen een natuurlijke uitstraling. Zo komen er met groen begroeide houten geluidschermen. En ook aan het beperken van lichtvervuiling is gedacht. Auto’s op de lus rijden binnen een met gras begroeide wal. Die zorgt ervoor dat koplampen niet de polder in schijnen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties