header

donderdag, 10 maart 2016 11:19

Pilot ledwaarschuwingssysteem voor automobilisten

In Eindhoven startte onlangs een pilot om de verkeersveiligheid voor fietsers verder te verbeteren. In opdracht van de gemeente heeft Heijmans de nieuwe innovatie Heijmans BikeScout bij een fietsoversteek op een rotonde geplaatst. Het is een detectiesysteem dat automobilisten bij oversteekplaatsen waarschuwt voor naderende fietsers. Eindhoven is de eerste Nederlandse stad waar BikeScout is toegepast. Het innovatieve karakter van de pilot sluit prima aan bij de ontwikkeling van de stad als Smart City, aldus Heijmans.

“Fietsers zijn niet altijd goed zichtbaar en hun snelheid is moeilijk in te schatten. Hierdoor worden automobilisten soms verrast”, aldus Bart Coppelmans van Heijmans. “We hebben een systeem ontwikkeld dat op basis van fietssnelheid en afstand berekent op welke moment een fietser een kruispunt nadert en automobilisten tijdig waarschuwt met knipperende ledlichten in het wegdek.”
Om het effect van de BikeScout te meten zijn tijdelijk twee mobiele camera’s geplaatst. Gedurende zes weken monitoren ze de verkeerssituatie op de rotonde. Daarna vindt samen met de klankbordgroep een evaluatie plaats op basis van de camerabeelden en de ervaringen van omwonenden.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties