header

woensdag, 30 maart 2016 09:48

VolkerRail en Mobilis winnen aanbesteding Hoekse Lijn

VolkerRail en Mobilis hebben de aanbesteding gewonnen voor de ombouw van de spoorbaan van de Hoekse Lijn en de realisatie van zeven metrostations. De gemeente Rotterdam gunde de combinatie deze opdracht met een waarde van bijna 72 miljoen euro. De werkzaamheden moeten uiterlijk op 15 februari 2018 zijn afgerond.

Het omvangrijke project bevat onder andere de aanleg en ombouw van een spoorweg, de gedeeltelijke sloop en nieuwbouw van zes bestaande stations, de bouw van het nieuwe station Maassluis Steendijkpolder, de constructie van technische ruimtes en liftinstallaties, ombouw van bovenleidingen en een rangeervoorziening bij de Vulcaanhaven in Vlaardingen.

Aanbesteding
De aanbesteding is het grootste bestek in het project Nieuwe Hoekse Lijn, dat daarnaast diverse andere aanbestedingsprocedures beslaat. De bestaande spoorlijn tussen Schiedam-Centrum en Hoek van Holland wordt omgebouwd tot een regionale verbinding voor zowel metro’s met een hoge frequentie als goederentreinen voor de bedrijven op de route. De Hoekse Lijn is nu nog onderdeel van het hoofdspoorwegnet waar zowel NS-passagierstreinen als goederentreinen rijden.
De Rotterdamse stadsvervoerder RET gaat de metrolijn zonder subsidie exploiteren. Deze tekende in februari 2015 het contract voor de aanschaf van 16 nieuwe metro’s van fabrikant Bombardier voor dit traject. Bombardier sleepte ook de gunning voor het spoorbeveiligingssysteem op de nieuwe Hoekse Lijn in de wacht ter waarde van 25 miljoen euro. De gemeente Rotterdam verwacht dat met de komst van de metrolijn het aantal reizigers van en naar Hoek van Holland met veertig procent toeneemt.

Metronetwerk
De Hoekse lijn is nu voor het reizigersvervoer bij Schiedam gekoppeld aan het bestaande metronetwerk van Rotterdam. Voor het spoorgoederenvervoer is de lijn via een overdrachtsspoor gekoppeld aan het bestaande hoofdspoor richting Rotterdam.
De nieuwe Hoekse Lijn is een uitbreiding van metrolijn B die start in de Rotterdamse wijk Nesselande. Bij het project hoort ook een verlenging van het huidige spoor tot vlakbij het strand, inclusief een nieuw station. Het huidige station Hoek van Holland Strand komt dan te vervallen. Deze werkzaamheden maken deel uit van een andere aanbesteding die op hetzelfde moment start maar later wordt afgerond. Met het totale project voor de nieuwe Hoekse Lijn is alles bij elkaar 312 miljoen euro gemoeid.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties