header

donderdag, 31 maart 2016 11:16

'RWS bouwt steeds vaker aardbevingsproof'

De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam vorig jaar met een kritisch rapport over de aardbevingen in Groningen. De conclusie dat er meer oog moet zijn voor veiligheid van omwonenden en dat we meer aardbevingsproof moeten bouwen, vormt de aanleiding voor een symposium van de Nederlandse Vereniging voor Risicoanalyse en Bedrijfszekerheid (NVRB). Hierbij is ook RWS betrokken. Want RWS houdt steeds vaker rekening bij de aanleg van grote projecten met aardbevingsbestendig bouwen. Dat zegt Dick Schaafsma, coördinerend adviseur bruggen en viaducten bij GPO.

Kun je bij aardgaswinning rekening houden met de veiligheid van mensen en gebouwen?
“Ja, dat is zelfs ons uitgangspunt bij de aanpassing van de Zuidelijke Ringweg Groningen. We gaan ervan uit dat de kans dat er slachtoffers vallen onder gebruikers van deze rijksweg en mensen die toevallig onder een viaduct in de rijksweg doorrijden, kleiner is bij een aardbeving dan in het dagelijks leven. Dit betekent dat onze bruggen en viaducten bestand moeten zijn tegen aardbevingen die eens in de duizend jaar voorkomen. Bovendien houden we er rekening mee dat de hulpdiensten, na een aardbeving, nog over de rijksweg moeten kunnen rijden.”

Zijn aardschokken die meerdere malen gevoeld zijn in Groningen vergelijkbaar met een ‘normale’ aardbeving?
“Nee, in Groningen gaat het om door menselijke activiteiten geïnduceerde aardbevingen, waarbij het hypocentrum veel minder diep ligt dan bij ‘gewone’ tektonische aardbevingen. Die worden veroorzaakt door een aardbreuk en hebben een veel grotere reikwijdte. Bij de schokken in Groningen komt minder energie vrij dan bij een tektonische aardbeving, maar een schok is wel veel geconcentreerder door de geringe diepte waarop hij plaatsvindt. De aardbevingen in Groningen zijn misschien klein op de schaal van Richter – een maat voor de energie die vrijkomt – maar kunnen op de plek zelf, als je er vlak boven zit, wel hevig worden gevoeld.”

Hoe bouw je aardbevingsproof?
“Dat kun je op verschillende manieren doen. Je kunt uiteraard robuuster bouwen, met bredere, stevige pijlers. Maar slimmer is om een constructie te isoleren van de aardbeving. Bij onze viaducten zijn we al gewend om rubberen oplegblokken te gebruiken. Deze rubberen oplegblokken kunnen we, eventueel aangepast, ook gebruiken om het brugdek te isoleren. Dat moet bij een aardbeving voorkomen dat er scheuren in het beton ontstaan. Ten slotte kun je bouwmaterialen gebruiken die aardbevingsbestendig zijn. Dat de aardschokken bij onze objecten geen noemenswaardige scheuren veroorzaakten, maar wel bij veel woningen, is vanwege het bouwmateriaal. Onze objecten zijn van gewapend beton en staal. Huizen zijn van metselwerk, daarin ontstaan makkelijk scheuren.”

Heeft RWS ervaring met aardbevingsproof bouwen bij aanleg van projecten?
“Nee, nog nauwelijks in Groningen, maar dat gebeurt nu wel bij de aanleg van de Zuidelijke Ringweg bij Groningen. Het is nog niet wettelijk geregeld, maar bij dit project hebben we in de aanbestedingsfase van de aannemers geëist dat ze alle objecten in dat gebied aardbevingsbestendig bouwen. In de toekomst zal dit ook gelden voor de andere projecten van Rijkswaterstaat, zoals de N33 tussen Zuidbroek en Delfzijl, waar een aantal nieuwe viaducten komt. Misschien moeten de oude viaducten vervangen worden voor viaducten die beter bestand zijn tegen aardschokken.”

Kun je de veiligheid van gebouwen en mensen in Nederland eigenlijk wel garanderen?
“Rijkswaterstaat neemt maatregelen om zo aardbevingsproof mogelijk te bouwen. De kans dat er een aardbeving komt die zo zwaar is dat onze objecten daar niet tegen bestand zijn, is erg klein. Zeker als we uitgaan van een aardbeving die eens in de duizend jaar voorkomt, terwijl we met de gaswinning in Groningen nog maar een fractie van die tijd zullen doorgaan. Ik denk wel dat we in de toekomst niet meer zo’n groot gasveld aanboren als in Groningen, maar dat we het houden bij kleinere velden, zoals in Noord-Holland. De risico’s van schade door aardbevingen zullen daarom kleiner zijn. Maar 100 procent veiligheid kunnen we niet geven; aardbevingen kunnen altijd optreden. En die tektonische aardbevingen in Nederland gaan gewoon door, die houden niet op.”

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties