header

woensdag, 06 april 2016 10:48

Eilanden in Zwarte Meer gedoopt: De Snörre en Kraggenoog

Twee nieuwe eilanden in het Zwarte Meer hebben zaterdag hun naam gekregen. Drie bootjes met betrokkenen zijn toen het Randmeer tussen de Noordoostpolder en Overijssel opgevaren om de namen te onthullen.

Deze namen zijn gekozen uit de ingezonden voorstellen. Aan boord waren de naamgevers van de eilanden, andere deelnemers aan de wedstrijd, de jury vanuit RWS en Natuurmonumenten en familie Arend Timmerman allias De Snörre.
Theo van de Gazelle legt uit dat Rijkswaterstaat als waterbeheerder trots is op deze twee nieuwe eilanden. Hiermee is 6,4 ha nieuw leefgebied aangelegd voor vissen, waterdiertjes en vogels.
Van de Gazelle: “Vandaag vieren we dat we met de aanleg van deze twee eilanden de doelstelling voor de ecologische waterkwaliteit hebben gehaald en we daarbij ook nog eenNatura 2000-doel gaan realiseren door de eilanden met riet voor de karekiet te beplanten. Zoiets doen we niet alleen maar samen met de natuurbeheerder Natuurmonumenten en de markt: aannemer Van den Herik.”

De Snörre
Aangekomen bij het eerste eiland legt Jan Barneveld uit waarom hij de naam De Snörre aangedragen heeft: “Arend Timmerman was vroeger beheerder van het Zwarte Meer. Hij heeft ons veel over het gebied en de vogels geleerd. We noemden hem De Snörre omdat hij een grote snor had.”
Het officiële moment bestaat uit het aansnijden van een taart met daarop de naam van het eiland. Barneveld doet dat samen met Van de Gazelle. De kinderen en kleinkinderen van Arend Timmerman vinden het heel bijzonder dat hun vader en opa op deze manier blijvend herinnerd wordt in het gebied waar hij zo van hield en waar nu zelfs de zeearend nestelt. ‘’Wat zou hij het mooi gevonden hebben om dit mee te maken”, verzuchtte een van hen.

Kraggenoog
Ook Herman Linzel uit Kraggenburg deed mee aan de naamwedstrijd. Hij bedacht de naam Kraggenoog en legt uit waarom: “‘Oog’ betekent ‘land dat bij het water hoort’ en ‘kraggen’ duidt op Kraggenburg dat vernoemd is naar de rietkraggen die hier voorkwamen.”
De naam past ook mooi bij IJsseloog dat verderop in het Ketelmeer ligt. Twiga van der Werf van Natuurmonumenten vertelt dat er in totaal 24 namen ingezonden waren, waar de jury deze namen uit heeft gekozen. Als natuurbeheerder is Natuurmonumenten trots op het Zwarte Meer waar nog dertig paartjes van de karekiet nestelen. Van der Werf: “We hopen dat dit aantal verder uitbreidt nu er meer leefgebied aangelegd is.”
Komende weken wordt het riet aangeplant op de eilanden en afgeschermd tegen vraat door ganzen. De eilanden en de ondieptes eromheen zijn bedoeld als leefgebied voor vissen, waterdieren, planten en vogels. Voor de recreant is het een mooi stuk natuur om langs te varen.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties