header

woensdag, 13 april 2016 13:07

Gemaal Van Sasse weer open na een lange winter

De deuren van gemaal Van Sasse in Grave staan op zondag 24 april weer open. Iedere laatste zondag van de maanden april tot en met september is iedereen van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur. Oude foto’s, gereedschappen en beeldmateriaal zijn er te zien in dit oude gemaal van waterschap Aa en Maas. Van Sasse is een Rijksmonument.

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door voormalig waterschap De Maaskant. Het gemaal werd gebouwd rond 1928 voor het waterbeheer in het Land van Cuijk en ligt aan het eind van het riviertje de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In diezelfde tijd werd er bij Grave een stuw (en sluis) in de Maas gebouwd om het Maaswater te reguleren. In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.

Vispassage
Stuwen en gemalen zijn barrières voor vissen. De Graafsche Raam is een langzaam stromende laaglandbeek waar de migratie van stroming minnende vissoorten een belangrijk doel is. Om het leefgebied van de vis in het bovenliggend gebied te vergroten, paai-, opgroei- en overwintergebieden met elkaar te verbinden en/of een voldoende grote populatie mogelijk te maken, heeft het waterschap vismigratie op deze locatie hoge prioriteit gegeven. Een unieke doorgang onder het gemaal door werd hiervoor gebouwd. Een mooie waterweetjeswandelroute, die begint en eindigt bij Van Sasse brengt de bezoeker langs mooie stukjes in de omgeving. In het gemaal en op onze website vindt u de route.

Excursies
Van Sasse biedt nu ook de mogelijkheid groepen en/of scholen te ontvangen voor excursies. Deskundige voorlichters zullen geïnteresseerden van A tot Z informeren over de lange historie van het gemaal en het werk van het waterschap. Hiervoor kan een afspraak worden gemaakt met Lisette Gerrits, telefoon 088-1788000 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Aan deze excursies zijn geen kosten verbonden. Groepsgrootte 10 tot 15 personen. In de buurt is ook het Kazematten Museum gevestigd. Gemaal van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1, 5361 MA Grave. Vanuit Grave is dit enkele meters vóór de brug linksaf.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties