header

donderdag, 14 april 2016 13:25

Vellesan College uit IJmuiden wint finale Artcadia

Het Vellesan College uit IJmuiden heeft woensdagavond de kunst- en techniekwedstrijd Artcadia gewonnen. Het winnende ontwerp is het luchtbad; een oplossing die waterbesparing en comfort combineert.

Na een maanden durende wedstrijd gaven twaalf verschillende scholen hun kijk op de toekomst gepresenteerd in het Evoluon in Eindhoven. Innovatieve en creatieve ideeën varieerden van een oplossing voor het vluchtelingenprobleem en het duurzaam gebruik van water in diverse vormen tot het opwekken van energie met vliegtuigen en treinen.
Gert Kroon, algemeen directeur van Arcadis in Nederland over de winnaar: “Het luchtbad is een sterke combinatie van waterbesparing en comfort. Met de oplossing van het luchtbad wordt het bad gevuld met een siliconendeken. Dit vormt zich naar je lichaam en blijft lekker warm. Hierdoor is minder water nodig en minder energie om het bad warm te houden. Een creatief en haalbaar idee dat op een kunstzinnige manier werd gepresenteerd.”

Berlijn

Met het idee voor het luchtbad heeft het Vellesan College de hoofdprijs in de wacht gesleept: een bezoek met tien leerlingen en twee docenten naar bijzondere locaties en mooie, technisch interessante projecten in Berlijn. Daar nemen we ook een kijkje ‘achter de schermen’. De tweede prijs, een Ultimaker 3D-printer, ging naar de Heilig Graf school uit het Belgische Turnhout met hun Vierweg-thermostaatkraan.

De wedstrijd is georganiseerd door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis, de ideële organisatie Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) en leverancier van digitale printsystemen Canon Business Services om middelbare scholieren te laten zien en ervaren hoe boeiend de wereld van techniek is. Artcadia is voor de achtste keer gehouden. Het is een techniek- en kunstproject voor leerlingen van havo/vwo 2. Een recordaantal van 112 scholen deed dit jaar mee aan de wedstrijd. 

Werkstukken

Middelbare scholieren uit Nederland en deze keer voor het eerst ook uit België zijn uitgedaagd om werkstukken te maken waarin ze hun visie op onze toekomstige samenleving weergeven. Problemen op het gebied van gebouwen, water, milieu & ruimte en mobiliteit zijn met creatieve technische oplossingen aangepakt. Vorig jaar won het Jan van Brabant College uit Helmond met ‘Bouwmaterialen in de toekomst’. In 2014 was het Theresialyceum in Tilburg de beste met ‘Glow in the Dark’, gekleurde lantaarnpalen/wegmarkeringen. Eerdere winnaars waren het Antoniuscollege in Gouda met ‘Snelweglichtjes’, verlichting van een snelweg gebaseerd op windenergie, het Orion College in Breda met ‘Brijn’ van Baggeren, Rijn en het Brein, het Dr. Nassau College uit Assen met de energie opwekkende stoeptegel ‘Stoepit’ en Visser ’t Hooft uit Leiden met de multifunctionele dijk.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties