header

dinsdag, 03 mei 2016 10:42

Nederland in top 10 Global Infrastructure Investment Index

Nederland is gestegen naar de tiende plaats op de Global Infrastructure Investment Index, waarin de aantrekkelijkheid van investeren in infrastructuur in 41 verschillende landen wordt vergeleken. Het vertrouwen in de Nederlandse economische en politieke stabiliteit blijft onverminderd hoog, zo blijkt uit het onderzoek, onder meer omdat Nederland beschikt over een goed juridisch systeem.

Ook een continue stroom van nieuwe infrastructuur projecten draagt er aan bij dat Nederland een attractieve markt is om in te investeren. Verder is van belang dat onder andere investeerders en bouwbedrijven veel ervaring hebben opgedaan met publieke private samenwerkingen en de uitvoering van grote complexe projecten. Dat geeft vertrouwen aan de markt. In 2014 stond Nederland op de 11de plaats.
Deze Investerings-index is vandaag (3 mei) voor de derde keer gepubliceerd en wordt om de twee jaar opgesteld door ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. Don Hardy, binnen Arcadis onder meer verantwoordelijk voor grote infrastructuurprojecten: "Het is duidelijk dat er overal ter wereld een grote sociale en maatschappelijke behoefte is aan nieuwe infrastructuur. Hierbij gaat het naast wegen, sluizen ook om bijvoorbeeld energieprojecten. Er zijn vele plannen voor nieuwe projecten, maar het blijkt dat de financiering daarvan vaak nog een probleem oplevert. Door projecten beter te structureren kan het gat tussen vraag en aanbod van financiering beter gedicht worden. Dat kan alleen als private investeerders en financiers, bouwers en publieke partijen beter met elkaar samenwerken. We hebben deze keer ook een aantal korte termijn risico’s waaronder veiligheid en renteontwikkeling in het onderzoek meegenomen. Ook dan blijkt de Nederlandse markt aantrekkelijk om in te investeren."

Grote investeringen
"Nederland kent op dit moment een groot aantal lopende en geplande projecten zoals de aanpak van de A1, A6 en A9 van Schiphol naar Almere, knooppunt Hoevelaken en de Afsluitdijk", aldus Hardy. "Verder staan grote investeringen op het gebied van duurzame energie op de agenda, waaronder het windpark voor de Zeeuwse kust. Fossiele energievormen zoals kolencentrales worden afgebouwd en we zoeken naar duurzame energievormen. Dat gaat gepaard met een grote financieringsbehoefte. Ook hier kan de samenwerking tussen institutionele beleggers en de publieke sector en gebruikmaking van bijvoorbeeld het Europese Junckerprogramma tot meer en beter financierbare projecten leiden."

Singapore
Wereldwijd gezien blijft Singapore het meest aantrekkelijke land voor investeringen in infrastructuur. Vooral de economische en politieke stabiliteit maken het voor investeerders interessant. Dat geldt ook voor andere landen in de top zoals Qatar en Canada. Een opvallende plek is weggelegd voor Duitsland. Dit stijgt één plek naar de dertiende plaats. Dat heeft alles te maken met de komende investeringen daar. Duitsland heeft het onderhoud van infrastructuur jaren lang laten versloffen en daarom zijn grote investeringen noodzakelijk om hun infranetwerken weer op orde te brengen.
Ondanks het feit dat infrastructuur een investering voor de lange termijn is, blijkt uit de index dat ook effecten voor de korte termijn zoals valutakoersschommelingen, prijzen van grondstoffen en veiligheidseisen impact kunnen hebben. Uit de top 10 blijkt dat Europa het relatief goed blijft doen.

De top tien van meest aantrekkelijke landen voor 2016, met daarbij de wijziging ten opzichte van vorig jaar:
1 Singapore =
2 Qatar =
3 UAE =
4 Canada =
5 Maleisië +2
6 Noorwegen =
7 Zweden -2
8 USA =
9 UK +1
10 Nederland +1

Het volledige rapport kan hier worden gedownload.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties