header

dinsdag, 17 mei 2016 12:27

'Meer wegen en spoor veelal niet rendabel'

Het CPB en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerden donderdag 12 mei 2016 het rapport 'Kansrijk mobiliteitsbeleid'. De onderzoekers pleiten er onder andere voor projecten die onrendabel kunnen uitvallen als de mobiliteit minder groeit dan verwacht, niet in één keer maar gefaseerd aan te leggen.

'De mobiliteit blijft de komende decennia toenemen, maar minder dan voorheen. Uitbreiding van het wegennet is slechts rendabel als de files substantieel toenemen. Uitbreiding van het spoor verbetert de bereikbaarheid slechts beperkt, tegen hoge kosten. Gerichte investeringen, zoals verbeteringen in voor- en natransport bij stations, zijn effectiever en goedkoper. Ook prijsmaatregelen kunnen een bijdrage leveren aan het verminderen van files', aldus de onderzoekers van het CPB en PBL in hun publicatie 'Kansrijk mobiliteitsbeleid'.

Voor- en natransport
De onderzoekers concluderen ook dat uitbreiding van het ov slechts in beperkte mate tot gevolg heeft dat automobilisten hun auto laten staan. 'Het verbeteren van voor- en natransport bij treinstations met bijvoorbeeld fietsvoorzieningen is effectiever en aanmerkelijk goedkoper dan kostbare uitbreiding van het spoorwegnet', aldus de onderzoekers.

Schone mobiliteit
Effectief Europees beleid is volgens de onderzoekers nodig om auto’s zuiniger te maken en de CO2-uitstoot te beperken. 'Nederland kan zelf al op kortere termijn een extra bijdrage leveren door de mobiliteit te beperken of zuinige en elektrische auto´s extra fiscaal te stimuleren, maar de kosten voor de overheid zijn hoog', zeggen de onderzoekers.

Congestieheffing
'Prijsmaatregelen kunnen effectief zijn om files te verminderen. Een kilometerheffing op alle wegen en op elk moment van de dag vermindert de files en de milieulast van het verkeer, maar zijn nadelig voor de arbeidsmarkt. Een effectievere manier om files te verminderen is een congestieheffing: alleen heffing op drukke momenten op bepaalde wegen', concluderen het CPB en het PBL.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties