header

dinsdag, 17 mei 2016 12:31

Rotterdam en Amsterdam op plaats 1 en 3 van Arcadis waterindex

Rotterdam en Amsterdam staan op de eerste en derde plaats van de Sustainable Cities Water Index, die ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis dinsdag heeft gepubliceerd. Deze ranglijst vergelijkt van vijftig wereldsteden hoe zij met water omgaan. De index kijkt naar waterbescherming, -efficiency en -kwaliteit.

Rotterdam heeft de beste balans. Het is een innovatieve en proactieve stad als het gaat om waterbescherming. Parken en parkeergarages zijn aangelegd om overtollig regenwater op te vangen, maar de stad heeft bijvoorbeeld ook verdiepte speelpleinen en een wateropvang onder het Station Rotterdam Centraal. Verder geeft de stad prioriteit aan het tegengaan van effecten van klimaatverandering, onder meer door de aanstelling van een ‘chief resilience officer’, een functionaris die juist naar dergelijke maatregelen kijkt.

Amsterdam lag oorspronkelijk aan de Zuiderzee. Dat leidde tot welvaart, maar was ook een bedreiging. Er werden de afgelopen eeuwen dijken en sluizen gebouwd om de stad te beschermen. Het drinkwater komt uit de Amsterdamse Waterleidingduinen nabij Zandvoort en via het IJ is er voor de industrie genoeg water om in de behoefte te voorzien. Sinds alle huizen en woonboten op en langs de grachten op het riool zijn aangesloten is de waterkwaliteit daar fors gestegen.

In de top 10 van de Sustainable Cities Water Index komen acht Europese steden voor. Na Rotterdam komen Kopenhagen, Amsterdam, Berlijn en Brussel. De reden dat Europa zo hoog scoort, ligt in het verleden. Steden op dit continent hebben lange tijd gehad om diverse systemen te implementeren en te onderhouden. Bovendien voeren zij al honderden jaren strijd tegen het water. Niet alleen vanuit de kusten, maar ook van rivieren. Dezelfde rivieren zorgen ook voor voldoende drinkwater en water dat in industriële processen wordt gebruikt.

"Een hoge score is niet alleen gunstig voor de inwoners, die kunnen rekenen schoon drinkwater en droge voeten", aldus Frank Goossensen, bij Arcadis verantwoordelijk voor de Europese wateractiviteiten. "Het heeft ook een belangrijke economische betekenis. Bedrijven vestigen zich eerder steden die goed zijn voorbereid op de toekomst. Als het risico op problemen klein is en er voldoende water is om aan alle – ook industriële - behoeften te voorzien, zijn bedrijven eerder geneigd juist daar te investeren."

Maar niet overal zijn de ontwikkelingen binnen water positief. Een minder goed ontwikkeld rioleringsstelsel en onvoldoende mogelijkheden om afvalwater te behandelen zorgen voor veel Aziatische steden aan de onderkant van de index. New Delhi (50), Mumbai (49) en Manila (48) staan als laagste genoteerd. Bovendien ziet deze regio zich ook geconfronteerd met de enorme opgave om de snelle bevolkingsgroei goed op te vangen. Rio de Janeiro staat op nummer 44. In die stad – waar deze zomer de Olympische Spelen worden gehouden – zijn flinke investeringen nodig om de kwaliteit van het water te verbeteren. In die stad gaat het niet alleen om rioleringen, maar ook om afvalwaterbehandeling.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties