header

woensdag, 18 mei 2016 14:39

Nieuwe voortuin voor Nieuwegein en Vianen

Meer waterveiligheid voor de bewoners van het gebied rond Nieuwegein en Vianen, natuur, mooie uitzichtpunten, extra wandelroutes, een vissteiger en een ruiterroute. Dat is de opbrengst van het project Ruimte voor de Lek bij Vianen en Nieuwegein. Donderdag 12 mei werd het project afgesloten met de voordracht van het gedicht ‘Rivierverruiming’ door de Utrechtse dichter Ingmar Heytze.

Bij het project ‘Ruimte voor de Lek’ zijn in de uiterwaarden van de Lek bij Vianen en Nieuwegein nieuwe geulen gegraven. In de Vianense Waard is de zomerkade verder landinwaarts gelegd. Ook is de toegangsdam naar het stuweiland bij Hagestein verlaagd. Hiermee heeft de Lek meer ruimte gekregen zodat bij hoge waterafvoeren de waterstand acht centimeter lager is dan in de oude situatie. Dat lijkt niet veel maar het is een schakel in de 34 Ruimte voor Rivier projecten in Nederland die zorg dragen voor de veiligheid van vier miljoen inwoners, aldus Nelly Kalfs, Hoofdingenieur-directeur Oost-Nederland met Ruimte voor de Rivier in haar portefeuille. Kalfs: “Het project Ruimte voor de Lek kenmerkt zich vanaf dag één door een bijzondere samenwerking. Twee waterschappen, vier gemeenten, de provincie Utrecht en Rijkswaterstaat maakten samen een plan waarin vooral aandacht was voor de ruimtelijke kwaliteit in dit gebied. Een belangrijke doelstelling van alle Ruimte voor de Rivierprojecten is namelijk het realiseren van wensen van andere partners.”

Pont Napoleon
Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof noemt de uiterwaarden met de nieuwe natuur en recreatieve voorzieningen de ‘nieuwe voortuin voor Nieuwegein en Vianen’. “Het is ons gelukt om het gebied nog aantrekkelijker te maken voor inwoners, bedrijven en recreanten”, aldus de gedeputeerde. Als voorbeelden noemt ze het nieuwe Toeristische Overstappunt, de veerpont Vrevia en Pannenkoekenboerderij De Ponthoeve.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties