header

dinsdag, 31 mei 2016 16:58

Palen maken dijken veilig voor de toekomst

In de Hoeksche Waard Zuid versterkt aannemer Boskalis in totaal 11 kilometer dijk met 24.500 Wootex‐palen van VIVE Innovation uit Leiden. De Wootex‐palen houden de door Boskalis verbrede buitentaluds van de dijken op hun plaats. Wootex is gekozen uit het brede aanbod van kunststoffen en houten palen die in de markt beschikbaar zijn, omdat het product een gegarandeerde levensduur van minimaal 50 jaar heeft. Onderzoek door onafhankelijk certificeringsinstituut Kiwa toont aan dat de sterkte van Wootex-(dijk)palen na 50 jaar onveranderd is (buigsterkte van 8 tot 18 MPa, treksterkte van 2 tot 9 MPa en buigmodulus van 600 tot 1150 MPa). Wootex® verdiende daarmee een Kiwa‐levensduurcertificaat.

Dankzij de geteste levensduur is de opdrachtgever Waterschap Hollandse Delta ervan verzekerd dat de kwaliteit van de palen gedurende een halve eeuw op peil blijft. "Wootex is onder andere 40 procent sterker dan andere gerecyclede kunststoffen palen, omdat ze ‘gewapend’ zijn met textielvezels. En dat minimaal 50 jaar lang, bewijst het Kiwa‐certificaat. Dit alles tegen een concurrerende prijs", licht Lambert Kleine Deters van Nedaplast uit Gieten toe. De distributeur van gerecyclede kunststofproducten, waaronder Wootex, bood het product aan bij Boskalis en was mede‐initiatiefnemer voor de certificering.  
Naast de levensduur is de duurzaamheid van Wootex een reden om voor dit product te kiezen. Oscar Binder, sales manager van VIVE Innovation: "Wootex‐palen zijn gemaakt van textielvezels uit voor recycling ongeschikte kleding (50 procent) en LDPE (lagedichtheidpolyetheen) uit plastic zakken waarin de kleding wordt aangeleverd (50 procent). Hierdoor zijn de palen zelf ook volledig herbruikbaar. Door de textielresten en het plastic afval te hergebruiken in plaats van te verbranden, voorkomt VIVE  Innovation 3,5 miljoen kilogram CO2‐emissie per maand. Dit is evenveel als de hoeveelheid CO2 die 444 huishoudens in één jaar uitstoten. Bovendien hoeven, in tegenstelling tot dijkversterking met houten dijkpalen, geen bomen te worden gekapt. Door de lage CO2‐voetafdruk draagt Wootex ook het Castor Gaea‐certificaat op: het onafhankelijk keurmerk van Kiwa voor innovaties die bijdragen aan de circulaire economie. Wootex® voldoet aan de eisen die Kiwa stelt aan ontwikkeling, productie, verwerking en uiteindelijke (gebruiks)kwaliteit."  
Wootex is ook letterlijk duurzaam: het gaat minstens vier keer langer mee dan hout in een buitentoepassing, zonder dat een beschermingslaag zoals verf of beits nodig is. Het materiaal verkleurt nauwelijks door UV‐straling en rot niet, omdat het bijna geen vocht opneemt (0,5 procent vochtopname). Hierdoor is Wootex 20 procent goedkoper dan de betere houtsoorten. Daarnaast is Wootex eenvoudiger te verwerken dan hout: bij het zagen hoeft geen rekening gehouden te worden met de splijtrichting. Daarnaast is het materiaal gladder dan hout en laat het geen splinters los.  
Kleine Deters van distributeur Nedaplast ziet naast dijkpalen veel meer mogelijkheden voor Wootex. "De betere stijfheid van het materiaal (tot 40 procent) ten opzichte van andere gerecyclede kunststofproducten maakt het mogelijk om bij projecten waar normaal geen kunststof zouden worden gebruikt, toch kunststof toe te passen. Door de toepassing van textielvezels is er namelijk sprake van minder uitzetting en tevens meer draagkracht dan een vergelijkbaar gerecycled product zonder vezelversterking. Ik denk dan bijvoorbeeld aan situaties waarin grotere overspanningen worden gevraagd." Boskalis startte vorig jaar zomer met de plaatsing van de Wootex‐palen. Tot oktober 2015 installeerde de aannemer de eerste 15.000 palen. Omdat er tijdens het stormseizoen (tussen oktober en april) niet aan de dijken gewerkt mag worden, is Boskalis in de april dit jaar verder gegaan met de plaatsing. In totaal worden er 24.500 Wootex®‐palen aangebracht.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties