header

woensdag, 08 juni 2016 09:11

Langste tunnel ter wereld geopend

De Gotthard-basistunnel in Zwitserland is op 1 juni 2016 geopend. De spoortunnel, waarvan de bouw in 1999 is begonnen, loopt onder de Sint Gotthardpas en is met 57 kilometer de langste spoorwegtunnel ter wereld.

De tunnel is onderdeel van een Europees project dat onder meer het goederenvervoer per trein door de Alpen moet vereenvoudigen. Bij de opening zijn onder meer de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse minister Melanie Schulz van Haegen aanwezig.
De Gotthard-basistunnel is in zeventien jaar tijd gebouwd en verbindt de Zwitserse plaatsen Erstfeld en Bodio. De tunnel zal een groot deel van het goederenvervoer door de Alpen voor zijn rekening nemen en Noord- en Zuid-Europa beter met elkaar te verbinden.
De nieuwe spoortunnel ligt op een hoogte van 550 meter, aanzienlijk lager dan de huidige Gotthardspoorlijn (1.100 meter). Omdat de hellingen minder steil zijn, is er geen tweede locomotief nodig en kunnen de treinen een zwaardere lading vervoeren. Hierdoor is de reistijd met een uur verkort en bedraagt de transportcapaciteit ongeveer het dubbele van het oude traject.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties