header

vrijdag, 10 juni 2016 13:13

‘Superdijk’ beschermt in 1995 geëvacueerde Bommelerwaard

Het Munnikenland (gemeente Zaltbommel) bij Slot Loevestein kan bij hoge waterstanden op de Waal mee stromen met de Waal en draagt daarmee bij aan een hogere waterveiligheid langs de Waal.

Donderdag 9 juni sloten minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en dijkgraaf Roelof Bleker van Waterschap Rivierenland de werkzaamheden aan dit Ruimte voor de Rivier-project af. Het 550 ha grote gebied is grotendeels teruggebracht naar de situatie van voor de inpoldering. Hiervoor is de oude rivierdijk afgegraven en een nieuwe ‘superdijk’ aangelegd. Deze dijk dient ook als vluchtplaats voor runderen en paarden op het moment dat het nieuwe natuurgebied overstroomt.
Door de afronding van dit project is op de Waal vanaf Nijmegen, in combinatie met andere Ruimte voor de Rivier-maatregelen, een totale waterstandsdaling van 30 cm bereikt. De in 1995 geëvacueerde gebieden Tielerwaard en Bommelerwaard – een crisis die de directe aanleiding voor het programma Ruimte voor de Rivier vormde – zijn nu beter beschermd tegen hoogwater.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties