header

dinsdag, 14 juni 2016 11:12

Delftse studenten strijden al fietsend tegen water in ontwerpwedstrijd

Nederland strijdt al eeuwen tegen het water. Watermanagement is dit jaar de inspiratiebron voor de ontwerpwedstrijd van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Zij gaan op woensdag 15 juni in de jaarlijkse ontwerpwedstrijd de strijd met het water en elkaar aan en krijgen de opdracht om een innovatieve, fiets aangedreven waterpomp te ontwerpen. Het doel? Zo snel mogelijk 130 liter water naar een hoger gelegen bak pompen.

Werktuigbouwers bedenken, ontwerpen, bouwen en testen mechanische hulpmiddelen om de mens van dienst te zijn. Om water weg te pompen, maken we al jarenlang gebruik van gemalen. Dit jaar zijn 77 teams uitgedaagd om een waterpomp te ontwerpen die ze met spierkracht aan kunnen drijven. De eisen: de pomp moet in een plastic opbergbak passen, binnen tien minuten operationeel zijn en het water driekwart meter omhoog pompen. Hoe beter het ontwerp en de uitvoering, hoe sneller het water is weggepompt.

Scoren met water
Studenten krijgen voor deze opdracht studiepunten en kunnen diverse prijzen winnen. Uiteraard wordt de beste prestatie in het zonnetje gezet, maar ook mobiliteit, uitvoering en innovativiteit worden beloond. De ontwerpwedstrijd, die deel uitmaakt van het reguliere onderwijsprogramma, is voor eerstejaars bachelorstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en wordt georganiseerd door de opleiding en de studievereniging Gezelschap Leeghwater.

Programma
De wedstrijddag 15 juni begint om 10.00 uur en vindt plaats aan de Leeghwaterstraat 17, op het grasveld bij de ingang van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen. De finale begint om 15.30 uur en de dag wordt om 17.00 uur afgesloten met een prijsuitreiking.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties