header

dinsdag, 14 juni 2016 11:16

Functionele eigenschappen schuimbitumenstabilisaat

In opdracht van Invraplus heeft KOAC•NPC de functionele eigenschappen van een schuimbitumenstabilisaat bepaald. Het gaat hier om de eigenschappen die nodig zijn bij het ontwerp van een wegverharding: de stijfheid en de breukrek. Deze zijn bepaald met de indirecte trekproef. Daarnaast is de weerstand tegen permanente vervorming bepaald met de triaxiaalproef. De benodigde proefstukken zijn vervaardigd met de gyrator.

Invraplus heeft de filosofie om schuimbitumenstabilisaat mixed in plant aan te leggen naast mixed in place. Dit heeft als voordeel dat de samenstelling van het materiaal beter kan worden beheerst waardoor de spreiding in de materiaaleigenschappen afneemt en het materiaal hoogwaardiger kan worden toegepast. De grote spreiding in materiaaleigenschappen wordt gezien als een nadeel van mixed in place vervaardigde schuimbitumenlagen. Binnenkort gaat een onderzoek van start om met valgewicht-deflectiemetingen de eigenschappen en met name ook de spreiding in eigenschappen te bepalen in een wegvak waar mixed in plant schuimbitumenstabilisaat is toegepast.

Behoefte aan kennis
In toenemende mate is er in de wegenbouw behoefte aan kennis over de functionele eigenschappen van funderingsmaterialen. In het ontwerpinstrumentarium OIA worden de stijfheid en de breukrek van een gebonden fundering gebruikt in het ontwerp van de constructie. Dit maakt dat goed inzicht in deze eigenschappen voor zowel wegbeheerders als aannemers met een ontwerpverantwoordelijkheid en een onderhoudsverplichting essentieel is.
KOAC•NPC heeft alle faciliteiten om functionele eigenschappen van funderingsmaterialen te bepalen, zowel in het laboratorium als in situ. Naast de genoemde mogelijkheden van dynamisch materiaalonderzoek en valgewicht-deflectiemetingen, heeft KOAC•NPC ook een laboratorium testopstelling voor ondergrondmaterialen en funderingsmaterialen met een lagere stijfheidsmodulus zoals meng- of betongranulaat.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties