header

woensdag, 13 juli 2016 09:08

Tweede Kamer stemt in met nieuwe normen voor dijken

De Tweede Kamer heeft onlangs unaniem ingestemd met het voorstel van minister Schultz van Haegen voor nieuwe waterveiligheidsnormen voor de dijken, dammen en duinen. Afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is de verwachting dat de wetswijziging per 1 januari 2017 in werking treedt. Daarna kunnen de waterschappen en Rijkswaterstaat aan de slag om de dijken en duinen te versterken. Tot en met 2050 hebben ze daar de tijd voor.

Nederland krijgt nieuwe waterveiligheidsnormen voor waterkeringen. De nieuwe benadering kijkt niet alleen naar de kans op een overstroming, maar weegt ook de gevolgen mee.

WVL helpt waterbeheerders bij implementatie
Afhankelijk van de behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste Kamer is de verwachting dat de wetswijziging per 1 januari 2017 in werking treedt. WVL collega’s helpen momenteel de waterbeheerders om de nieuwe normen te implementeren. Zo vindt tot 1 december onder leiding van WVL een generale repetitie plaats van de software die waterbeheerders moeten gebruiken voor de nieuwe normen.

Elke Nederlander net zo veilig
De nieuwe aanpak maakt het mogelijk iedere Nederlander achter de dijk dezelfde veiligheid te garanderen: de kans om te overlijden als gevolg van een overstroming wordt voor iedereen maximaal 1 op 100.000, ofwel: 0,001 procent per jaar. Daar bovenop investeren de waterbeheerders extra en gericht in gebieden met een risico op veel slachtoffers en grote economische schade. Vitale en kwetsbare infrastructuur, zoals nutsvoorzieningen en ziekenhuizen, krijgen extra aandacht.

Laat een reactie achter

Zorg ervoor dat u de verplichte (*) velden invult waar dit is aangegeven. HTML code is niet toegestaan.

Zoeken

Direct met ons in contact?

Adverteren in ons blad of op de website? 
Neem contact op met Frank van Gils
tel.: 06-53 88 82 66
e-mail: f.gils@bdu.nl

Een artikelidee voor de redactie?
Neem contact op met Teus Molenaar
tel.: 06-51578447
e-mail: tmlandenwater@gmail.com 

Advertenties